Meerderheidspartijen leggen regels vast voor parlementsleden

© Photo News

De Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld zijn een afsprakennota overeengekomen voor de werking in het Parlement. Daarin wordt aan de parlementsleden onder andere gevraagd geen stemafspraken te maken met de oppositie.

rvs

Gisteren ondertekenden fractieleiders Matthias Diependaele (N-VA), Koen Van den Heuvel (CD&V) en Bart Tommelein (Open Vld) een nota van vijftien punten die de samenwerking tussen de drie fracties in goede banen moeten leiden.

Daarin wordt duidelijk gemaakt dat het regeerakkoord ‘de basis is van de samenwerking‘ tussen N-VA, CD&V en Open Vld. De drie fracties zullen ook continu met elkaar in contact staan over de activiteiten in het parlement. Fracties die een voorstel van decreet willen indienen, zullen dat eerst voorleggen aan de andere meerderheidsfracties. Als het gaat om een voorstel dat los staat van het regeerakkoord moeten de drie partijen expliciet hun fiat geven.

‘Parlementaire initiatieven van de oppositie worden niet ondertekend, tenzij na akkoord tussen de drie meerderheidsfracties’, luidt het verder in de nota, die ook verbiedt aan leden van de meerderheid om stemafspraken te maken met leden uit de oppositie. Het is volgens de fractieleiders ‘niet opportuun’ om bij afwezigheden stemafspraken te maken met de oppositie, aangezien de meerderheid met 89 op 124 leden ruim genoeg is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen