‘Volslanke vrienden maken je dik’

© Shutterstock

Ga je vaak uit eten met zwaarlijvige vrienden, dan is de kans groter dat je zelf bijkomt. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie aan de universiteiten van Illinois en Cornwell.

vwh

De wetenschappers schakelden een actrice in die een fat suit moest dragen. Ze werd gevraagd om een grote portie eten in haar bord te scheppen in het bijzijn van een groep proefpersonen. Vervolgens moedigden de vorsers de andere deelnemers aan om zichzelf ook te bedienen. Ze hadden de keuze tussen pasta of een slaatje.

Toen de actrice voor pasta koos, maakten de proefpersonen dezelfde keuze en aten ze ok meer. Voor een etentje met een andere groep proefpersonen liet de actrice haar pak thuis en was ze gewoon haar slanke zelf. Ze koos voor een slaatje en de andere deelnemers volgden haar voorbeeld.

‘Het doel van deze studie was om te achterhalen of de aanwezigheid en de menukeuze van een zwaarlijvig persoon invloed heeft op het eetgedrag van anderen. De resultaten tonen aan dat dat wel degelijk het geval is’, zeggen de wetenschappers. De onderzoekers zien trouwen een logische verklaring voor dit fenomeen. ‘Mensen vergeten sneller om gezond te eten in het bijzijn van een zwaarlijvige vrouw of man.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer