Aidsremmers getest op gezonde homomannen

© Olivier Middendorp/Hollandse Hoogte

België zal als tweede land ter wereld, na de Verenigde Staten, het preventief gebruik van aidsremmers testen. Gezonde homomannen zijn de proefpersonen, maar waarom is dat zo?

jva

De maatregel maakt deel uit van een federaal plan tegen aids dat vorig jaar werd gelanceerd door minister van Gezondheid Laurette Onkelinx. De tests kaderen in een pilootproject en worden uitgevoerd door het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen. De klinische studie zal het gebruik van aidremmers opvolgen bij gezonde homomannen, maar moet wel nog worden goedgekeurd door een ethische commissie.

De Wereldgezondheidsorganisatie riep dit jaar in juli al op om het preventief gebruik van aidremmers zoveel mogelijk te promoten bij gezonde homoseksuele mannen.

Waarom wordt getest op homomannen?

Volgens cijfers van expertisecentrum Sensoa is het aantal nieuwe diagnoses, ondanks de vele campagnes, de laatste jaren gestabiliseerd. Homomannen behoren in ons land tot de risicogroep voor hiv-infectie: ruim 75 procent van alle diagnoses komt voor bij mannen die besmet werden via homoseksuele contacten.

De ruimere verspreiding van hiv binnen een relatief kleine groep zorgt er voor dat het risico op besmetting, ook bij ‘af en toe’ onbeschermd vrijen, aanzienlijk groter wordt. Ongeveer 40 procent van de homomannen heeft het moeilijk om het vrijen veilig te houden en heeft sporadisch onveilige contacten.

Hoe kunnen aidremmers preventief worden gebruikt?

Momenteel krijgen enkel hiv-patiënten de pillen om aids te remmen. Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt nu dat aids-remmers ook een hiv-infectie kunnen voorkomen, ook als je onbeschermde seks hebt met iemand die seropositief is.

‘Het gaat om een pil die twee aidsremmende stoffen bevat en die ook in de behandeling van hiv-patiënten wordt gebruikt’, zegt Marie Laga, professor aan het ITG, in De Standaard. ‘Personen met hiv krijgen daarbovenop wel altijd nog andere geneesmiddelen.’

Gaat de medicatie geen averechts effect hebben?

Zorgverleners uit de hiv-prvecntie maken zich zorgen dat de promotie van aidremmers als preventief geneesmiddel mensen zal aanzetten om meer onbeschermd seks te hebben. Onderzoekster Marie Laga maakt in De Standaard duidelijk dat het niet de bedoeling is dat er minder condooms gebruikt zullen worden. ‘De medicatie is een aanvulling op condooms. Die moeten hét wapen blijven tegen hiv.’

Ook Boris Cruysaert van Sensoa is er gerust in en gelooft niet dat alle homomannen aan de aidsremmers willen gaan. ‘We horen van mensen met hiv dat het niet gemakkelijk is om consequent elke dag de pillen te nemen en dus therapietrouw te blijven. Ik ben er zeker van dat er dus ook mannen zijn die liever een condoom blijven gebruiken om zich te beschermen,’ verklaart hij in De Standaard.

De kostprijs van aidremmers is nu ook nog heel hoog, in ieder geval heel wat duurder dan een pak condooms. Per maand betaal je zo’n 400 tot 500 euro per maand, een bedrag dat bovendien niet wordt terugbetaald.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer