Direct naar artikelinhoud

Groningen haalt met Google prestigieuze werkgever binnen

Internetgigant Google kondigde vanochtend de bouw aan van een nieuw datacenter in de Groningse Eemshaven waarvoor het bedrijf 600 miljoen euro investeert. Het datacenter moet in 2017 af zijn en zal de komende jaren meer dan duizend banen opleveren, waarvan 150 langetermijnbanen.

Burgemeester Marijke van Beek van Eemsmond, Bryan Evans en Francois Sterin van Google, en Minister Henk Kamp van Economische Zaken zetten de eerste schop in de grond voor de bouw van Googles datacenter.

'Het belang hiervan zit 'm vooral in de symbolische waarde', vertelt onze regioverslaggever Ana van Es. De 150 nieuwe banen zullen geen enorme impact hebben op de kwakkelende Groningse werkgelegenheid, 'maar voor een regio die het moeilijk heeft, is het knap om zo'n grote internationale naam binnen te halen'. Volgens Google zal het de benodigde werknemers zoveel mogelijk uit de regio zelf betrekken.

De bouw van het datacenter werd vandaag op een persconferentie aangekondigd met grote getallen die tot de verbeelding spreken: op een oppervlak van veertig hectare worden tienduizenden servers geplaatst, die samen net zoveel stroom verbruiken als 400.000 huishoudens. Ook minister Henk Kamp van Economische Zaken was uitgerukt voor de aankondiging. 

Waarom Groningen?
Minister Kamp ziet de investering als een positief signaal voor het investeringsklimaat in de regio: 'De investering van Google laat zien dat het Noorden een aantrekkelijk gebied is om in te investeren. Er zijn goedopgeleide technici en bouwvakkers beschikbaar. Er ligt een betrouwbare energie- en ICT-infrastructuur. Er is ruimte om te bouwen.'

Minister Kamp van Economische zaken tijdens de persconferentie.

Op de persconferentie werd nog een reden gegeven voor de keuze voor Groningen: de energievoorziening. In de Eemshaven staan meerdere energiecentrales, en een goede energievoorziening is belangrijk voor een datacenter.

Volgens van Es ligt de verklaring wat simpeler: 'het gaat vooral om goedkope grond.' Google gaat het datacenter bouwen op voormalige akkergrond, die nu braak ligt en relatief weinig kost. Niet onbelangrijk voor een datacenter ter grootte van veertig voetbalvelden.

'De investering van Google laat zien dat het Noorden een aantrekkelijk gebied is om in te investeren.'
Minister Henk Kamp