Direct naar artikelinhoud

GroenLinks Utrecht: sta prostitutie vanuit huis toe

De Utrechtse fractie van GroenLinks wil dat prostituees in die stad tijdelijk toestemming krijgen om vanuit huis te werken. De gemeente zou daar toestemming voor moeten geven, zolang de nieuwe prostitutiezone aan het Zandpad niet klaar is. Dat is pas voor 2016 voorzien.

Prostituees demonstreren bij het gemeentehuis van Utrecht tegen de sluiting van de prostitutieboten aan het Zandpad.

In Utrecht is prostitutie op dit moment helemaal verboden. Vorig jaar trok de gemeente de vergunningen in van exploitanten op twee locaties, waaronder de seksboten langs het Zandpad. De seksboten komen niet meer terug. Er zijn nog geen nieuwe vergunningen aan exploitanten afgegeven.

Utrecht wil de meest vooruitstrevende prostitutiezone van het land openen, maar eerder deze maand bleek dat daarvoor geen bouwers te vinden zijn. De gemeente gaat de voorwaarden nu versoepelen, maar de opening van de nieuwe sekszone loopt daardoor opnieuw vertraging op.

Prostitutie vanuit huis is in Utrecht ook verboden. Volgens collegepartij GroenLinks hebben de vrouwen die op het Zandpad werkten nu geen inkomen en werken zij noodgedwongen maar illegaal vanuit woonhuizen. Het tijdelijk toestaan van thuisprostitutie zou de vrouwen helpen aan een legale werkplek.