Direct naar artikelinhoud

Voetbalbestuurders moeten horloges teruggeven van FIFA

Tientallen voetbalbobo's, onder wie veel bestuursleden van de FIFA hebben opdracht gekregen om een horloge terug te geven. Ze ontvingen dit horloge met een waarde van 25.000 dollar (ruim 19.000 euro) tijdens het WK van de Braziliaanse voetbalbond (CBF).

Voetbalbestuurders moeten horloges teruggeven van FIFA
Beeld epa

Het ethische comité van de FIFA meldt in een statement dat de cadeaus tegen de code van de bond indruist. Daarom hadden de presentjes nooit aanvaard mogen worden. Bestuurders die de horloges voor 24 oktober afstaan, worden niet vervolgd.

'De CBF had de horloges niet mogen aanbieden en de mensen die de goederen cadeau kregen, hadden meteen moeten controleren waar het om ging. Vervolgens hadden zij het horloge moeten teruggeven of het moeten rapporteren', schrijft het ethisch comité.

Nederland
Van alle 32 deelnemende landen aan het WK, dus ook Nederland, kreeg een vertegenwoordiger een goodiebag met het Parmigiani-horloge. In totaal werden er 65 presentjes uitgedeeld.

Het CBF verleent zijn medewerking aan het onderzoek. Parmigiani is een sponsor van de bond en leverde de horloges tegen een prijs van 8750 dollar.

Bestuursleden van de FIFA mogen geen giften accepteren die een 'meer dan symbolische waarde' hebben, zo vermeld de ethische code van de FIFA. 'Officials moeten zich bewust zijn van de importantie van hun taak en daar verantwoordelijkheid voor nemen.'

De horloges die voor 24 oktober worden teruggegeven worden door de FIFA gedoneerd aan een non-profit-organisatie.

Voetbalbestuurders moeten horloges teruggeven van FIFA
Beeld ap

Lees ook

Geselecteerd door de redactie