Eden Hazard fonkelde maar kon Chelsea niet voorbij Schalke helpen© REUTERS

CHAMPIONS LEAGUE. PSG en Chelsea laten verrassend punten liggen, Barça heeft geen overschot tegen APOEL

Op de eerste speeldag van de Champions League kwamen vanavond ook de ploegen in groepen E tot en met H in actie. Daarbij lieten enkele grote namen meteen punten liggen: zo domineerde Chelsea, maar kwam het desondanks op eigen veld niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Schalke. De terugkeer van Zlatan Ibrahimovic in de Amsterdam ArenA verliep niet zoals de Zweed had gehoopt: de Ajacieden hielden de Parijzenaars op een 1-1 gelijkspel. Barcelona won zonder overschot van het zwakke broertje in groep F, het klopte APOEL Nicosia met 1-0. En in de topwedstrijd Bayern München - Manchester City maakte Boateng in de slotfase het enige doelpunt. De enige ploegen die meer dan éénmaal scoorden waren Roma en Porto: zij maakten korte metten met respectievelijk CSKA Moskou en BATE Borisov: 5-1 en 6-0!

Jef Van Hoofstat

Europese kater voor Man. City, Roma dendert over CSKA

In groep E begon Bayern flitsend aan het topduel tegen Manchester City: al in de eerste minuut liep Müller door het hart van de Engelse verdediging en voorbij doelman Hart, maar hij moest te ver uitwijken en trapte de bal in het zijnet. Het was de enige opwinding in de openingsfase, want daarna trokken beide ploegen zich terug op eigen helft. Pas na 20 minuten kwamen de Duitsers er weer door, maar ze stootten telkens op een sterke Hart. Zo haalde de Engelse nationale doelman een kopbal van (opnieuw) Müller op magische wijze uit zijn doelvlak, en Hart dook ook gepast in de hoek om een afgeweken intikker van Götze tegen te houden. Ook Alaba en Lewandowski vloekten voor rust nog op de doelman. Ook na de pauze bleek Manchester City bleek acteren, enkel Edin Dzeko was af en toe gevaarlijk. Manuel Neuer kwam met de schrik vrij toen een knappe plaatsbal van de Bosniër nipt naast dwarrelde. Ook Bayern slaagde er niet meer in om op eigen kracht gevaar te creëren in de tweede helft, het had daarvoor de hulp van Hart nodig. City ging nog bijna onverdiend met de volle buit lopen, maar Silva bleek enkele centimeters te klein om het leer voorbij Neuer te koppen bij een counter. De wedstrijd leek dood te bloeden richting een troosteloze 0-0, maar Jérôme Boateng besliste daar in de slotfase nog anders over: met een fraai schot bezorgde hij de thuisploeg toch nog de volle buit.

AS Roma gaat samen met Bayern aan de leiding in de groep, de Romeinen maakten brandhout van CSKA Moskou in het Stadio Olimpico. Roma maakte voor het eerst sinds het seizoen 2010-2011 haar opwachting op het kampioenenbal, uitblinker was ex-Beveren-spits Gervinho: de Ivoriaan was ongrijpbaar voor de Russen, maakte twee doelpunten en gaf een assist in het eerste half uur en inspireerde de thuisploeg tot een 4-0 voorsprong na een half uur. Na een owngoal werd het nog 5-0, Musa milderde in de slotfase voor de Russische kampioen.

Ajax verrast tegen PSG, Belg Pardo blinkt uit tegen Barcelona

Ajax pakte in groep F verrassend een punt tegen PSG, maar daar zag het lang niet naar uit. Edinson Cavani strafte klungelig verdedigen van de Amsterdammers af. Hij stond op de juiste plaats om de rebound binnen te schieten nadat Boilesen zich op een hoge bal liet ringeloren door Lucas Moura. Na rust kwam Ajax goed weg toen alweer Lucas Moura de bal afsnoepte van Moisander, maar daarop voorlangs knalde. Ook de ingevallen Niki Zimling (ex-Club) liet zich opmerken. Zijn knal vanop vijfentwintig meter zoefde net over. Een kwartier voor tijd scoorde Ajax echter uit het niets, toen Lasse Schöne een vrije trap prachtig binnentrapte. En drie minuten later was het bijna weer van dat, maar een nieuwe stilstaande fase van de Deen spatte uiteen op de paal. PSG kwam in de slotfase nog goed weg toen Boilesen ook nog een uitstekende kans liet liggen.

Barcelona blies in eigen huis dan weer simpel APOEL Nicosia weg, al bleef het wel maar bij 1-0 voor de Blaugrana na een kopbaldoelpunt van Gerard Piqué. Halfweg had de thuisploeg maar liefst 73 procent balbezit. Neymar en Lionel Messi gingen nog voluit voor een tweede treffer, maar Belgische doelman Urko Pardo keepte een uitstekende wedstrijd in Camp Nou. APOEL probeerde op de counter nog aan de gelijkmaker te komen, en dat lukte nog bijna: de inzet van De Vincenti kon door Bartra nog maar nipt van de lijn worden gekeerd. Daar zou het echter bij blijven in Camp Nou, al bij al toch een logische zege voor de thuisploeg.

Uitblinker Hazard kan Chelsea niet voorbij Schalke slepen

In groep G heeft Chelsea zijn eerste groepsmatch niet kunnen winnen. De Blues kwamen nochtans vroeg op voorsprong dankzij een doelpunt van Cesc Fabregas op assist van Eden Hazard, maar na rust liet Chelsea de bezoekers weer in de wedstrijd komen. Het Duitse toptalent Julian Draxler slaagde er in de tweede helft bij een eerste gelegenheid niet in gelijk te maken, en even later vond Boateng bij een afstandsschot Courtois op zijn weg. Die stond ondanks alle speculaties vooraf gewoon in doel. Onze landgenoot was op het uur wel kansloos bij de gelijkmaker van Klaas-Jan Huntelaar. Chelsea had op dat moment al lang de kans op een geruststellende voorsprong laten liggen: zo bood uitblinker Hazard spits Drogba de 2-0 op een schoteltje aan, maar de Ivoriaan - die de voorkeur had gekregen op Diego Costa - liet de wenkende kans onbegrijpelijk liggen. Mourinho greep in, bracht met Costa én Remy nog twee spitsen, maar ondanks veel balbezit slaagde Chelsea er niet meer in het verschil te maken: een sschot van Remy werd van de lijn gekeerd, Hazard schoot over en kwam even later een teen tekort om een voorzet binnen te tikken.

De andere wedstrijd in deze groep was een mager beestje: Sporting Lissabon kon de bescheiden Sloveense kampioen Maribor niet afschudden, maar leek dankzij een doelpunt van de deze zomer teruggekeerde Nani tien minuten voor tijd toch op weg naar de winst. Daar dacht de 18-jarige Luka Zahovic, zoon van de Sloveense voetballegende Zlatko Zahovic die tegenwoordig technisch directeur bij Maribor is, echter anders over. De jonge invaller maakte in de 92ste minuut nog gelijk en zadelde de Portugezen met een ferme kater op.

Athletic Bilbao en Shaktar Donetsk hielden het bij een scoreloos gelijkspel. De wedstrijd kende nauwelijks hoogtepunten of uitgespeelde kansen. De Oekraïners hadden wel licht overwicht en zagen dat in de slotfase bijna nog omgezet in een doelpunt, maar de lijnrechter stond terecht met de vlag hoog voor buitenspel.

Uitslagen:

Groep E:AS Roma - CSKA Moskou 5 - 1Bayern München - Manchester City 1 - 0

Groep F:Ajax - Paris Saint-Germain 1 - 1Barcelona - APOEL Nicosia 1 - 0

Groep G:Chelsea - FC Schalke 04 1 - 1NK Maribor - Sporting CP 1 - 1

Groep H:Athletic Club Bilbao - Shakhtar Donetsk 0 - 0FC Porto - BATE Borisov 6 - 0

Dinsdag:

Groep A:Juventus - Malmö 2-0Olympiacos - Atletico Madrid 3-2

Groep B:Liverpool - Ludogorets 2-1Real Madrid - Basel 5-1

Groep C:Benfica - Zenit Sint-Petersburg 0-2Monaco - Leverkusen 1-0

Groep D:Galatasaray - Anderlecht 1-1Borussia Dortmund - Arsenal 2-0

CHAMPIONS LEAGUE. Liverpool ontsnapt dankzij SuperMario, Atletico lijdt pijnlijke nederlaag

© Reuters

Op de eerste speeldag van de Champions League liet Olympiakos vanavond een knappe overwinning noteren: het klopte Atletico Madrid met 3-2. En Liverpool ontsnapte op het nippertje aan een blamage, Steven Gerrard kon pas in de 93ste minuut het winnende doelpunt tegen het bescheiden Ludogorets aantekenen.

Eenvoudige zege voor Zenit, meeval voor Monaco

Axel Witsel en Nicolas Lombaerts zijn prima gestart aan de Champions League. In groep C wonnen ze met Zenit Sint-Petersburg vlot met 0-2 bij Benfica. Axel Witsel zette na 22 minuten al de 0-2 eindstand tegen zijn ex-ploeg op het scorebord. Hulk had na 5 minuten de score geopend. De Braziliaan werd al vroeg de diepte in gestuurd en wipte de bal eenvoudig over doelman Artur. Diezelfde Artur mocht zijn ontgoocheling halverwege de eerste helft al gaan verbijten in de douches, want hij haalde de doorgebroken Danny neer en werd met rood naar de kant gestuurd. Tot overmaat van ramp werd invallers doelman Paulo Lopes bij de daaropvolgende vrije trap met de kop geklopt door Axel Witsel. Na rust speelde Zenit de wedstrijd eenvoudig uit, de Russen controleerden de 90 minuten tegen 10 Portugezen rustig tot het einde.

In de andere poulematch won Monaco met 1-0 van Leverkusen. De Monegasken, die hun terugkeer op het kampioenenbal vierden terwijl ze twee jaar geleden nog in de Franse Ligue 2 speelden, hadden wel een portie meeval nodig. De Duitsers drukten de Fransen weg, maar een afgeweken schot van João Moutinho op het uur besliste de match. Onze landgenoot Ferreira-Carrasco begon in de basis bij Monaco en werd vier minuten voor tijd naar de kant gehaald voor Nabil Dirar (ex-Club Brugge).

Dolle slotfase in Liverpool, Real walst over Bazel

In groep B klopte Simon Mignolet met Liverpool thuis het Bulgaarse Ludogorets met 2-1. Alle goals vielen in de laatste tien minuten: eerst liet Mario Balotelli de Liverpool-fans even opgelucht ademhalen met de late openingstreffer, de nieuwkomer tikte een bal die in de 16 meter bleef hangen knap binnen. Maar Abalo leek de Bulgaren toch nog een punt te bezorgen in de laatste minuut van de reguliere speeltijd: hij omspeelde de uitgekomen Mignolet en maakte gelijk. Steven Gerrard verijdelde toch blamerend puntenverlies voor de Engelsen door in de 93ste minuut een strafschop om te zetten, nadat de kwieke Manquillo een knoeiende doelman Borjan het leer had ontfutseld. Voor de turbulente slotfase hadden de Engelsen de bal lange tijd gemonopoliseerd, maar zonder daarom tot grote kansen te komen.

Titelverdediger Real Madrid nam thuis vlot de maat van Bazel (5-1). Suchy zette de Koninklijke al vroeg op weg met een owngoal, maar de sterren van Real lieten daarna zien dat ze geen hulp nodig hadden: nog voor rust stonden Bale, Ronaldo en Rodriguez ook op het scorebord. Gonzalez kon nog milderen net voor rust, maar Benzema zette de zware eindstand 10 minuten voor tijd toch op het bord. Het was het 1.000e Europese doelpunt van Real, dat als eerste ploeg die mijlpaal bereikt.

Tevez doet het voor Juve, Milivojevic klopt Spaans kampioen

Juventus hield in groep A makkelijk de punten thuis tegen Malmö. Magnus Eriksson (ex-AA Gent) tekende voor de enige Zweedse kans voor rust, maar stootte op Buffon. Voor de rest was het al Juventus wat de klok sloeg. Scoren lukte wel pas na rust: Carlos Tevez, die nota bene al 5,5 jaar niet meer scoorde in de Champions League, vond tweemaal de netten. Zijn eerste kwam er na een mooie actie, die begon op de rechterflank, en na een een-tweetje met Asamoah schoot de Argentijn de bal in de linkerhoek. En in de slotminuut bezorgde hij de Italiaanse kampioen zekerheid over de zege door een vrije trap binnen te trappen.

In de andere wedstrijd in deze groep stond Luka Milivojevic (uitgeleend door Anderlecht) in de basis bij Olympiacos tegen Atletico Madrid. En het waren de Grieken die verrassend op voorsprong kwamen: een hoekschop werd verrassend teruggelegd en Masuaku kon vrij schieten, Jan Oblak, de opvolger van Thibaut Courtois, was geklopt. Ibrahim Affelay verdubbelde zelfs de score, hij maakte gebruik van een misverstand bij een onherkenbaar Atletico om de 2-0 eindstand op het scorebord te zetten. Atletico reageerde nog voor rust: Mandzukic kopte een voorzet eenvoudig tegen de netten. Wie had gedacht dat de Spanjaarden de scheve situatie na rust wel zouden rechtzetten, kwam bedrogen uit: Mitroglou, vorig seizoen nog de Angstgegner van Anderlecht, nam de bal mooi aan en knalde de 3-1 binnen. Griezmann bezorgde Atletico nog hoop met de 3-2, maar verder kwamen de mannen van Simeone niet meer.

Dortmund maakt korte metten met Arsenal

In groep D, de groep van Anderlecht, nam Dortmund vlot de maat van Arsenal. De Duitsers wonnen met 2-0 en gaat zo aan de leiding in de groep van Anderlecht. Dortmund en en Arsenal troffen elkaar al vaker in de Champions League. Klopp en Wenger kennen elkaars trucs intussen blijkbaar al goed, want in de eerste helft werden er weinig risico's genomen. Pas halverwege het eerste bedrijf kreeg Aubameyang de eerste kans voor de thuisploeg, maar zijn intikkertje was veel te slap. Ook uitblinker Mkhitaryan kreeg de kans op de openingstreffer, maar werd nog net voldoende gehinderd. Arsenal liet voor rust maar één kansje optekenen: na een snelle counter stond nieuwkomer Welbeck oog in oog met doelman Weidenfeller, maar zijn schot ging naast. Net toen beide ploegen zich leken neer te leggen bij een 0-0 ruststand, kwam Dortmund toch op voorsprong komen: Immobile (overgekomen van Napoli) rondde een rush fraai af, 1-0 bij de koffie.

Na rust ging Dortmund door op z'n elan: Aubameyang werkte de 2-0 al struikelend tegen de netten. Meteen daarna moest Szczesny al de 3-0 verijdelen bij een kans voor Immobile. De Londenaars kregen geen grip op Aubameyang, maar de lat en Szczesny verhinderden een grotere afgang voor Arsenal. Een eerredder was Welbeck aan de andere kant niet gegund, Dortmund opent de Champions League met een overtuigende zege en gaat meteen aan de leiding in de groep.

Uitslagen:

Groep A:Juventus (Ita) - Malmö (Zwe) 2-0 (0-0)Olympiacos (Gri) - Atletico Madrid (Spa) 3-2 (2-1)

Groep B:Liverpool (Eng) - Ludogorets (Bul) 2-1 (0-0)Real Madrid (Spa) - Basel (Zwi) 5-1 (4-1)

Groep C:Benfica (Por) - Zenit Sint-Petersburg (Rus) 0-2 (0-2)Monaco (Fra) - Leverkusen (Dui) 1-0 (0-0)

Groep D:Galatasaray (Tur) - Anderlecht (BEL) 1-1 (0-0)Borussia Dortmund (Dui) - Arsenal (Eng) 2-0 (1-0)

Franse hooligans op weg naar Ajax-PSG onderschept

© Twitter

© Twitter

thumbnail: null

De politie heeft woensdagnamiddag een veertigtal Franse hooligans onderschept in Utrecht, waar een gevecht zou plaatsvinden met FC Utrecht-supporters. Ook in Amsterdam, waar ‘s avonds de Champions League-wedstrijd tussen Ajax en Paris Saint-Germain gespeeld wordt, werden arrestaties verricht.

‘We hebben zo’n veertig PSG-hooligans onderschept’, bevestigt de politie. ‘We kwamen tussen vlak voor een gevecht van start ging tussen hen en aanhangers van de Nederlandse club FC Utrecht. Er was geen schade, en niemand raakte gewond.’

Iets vroeger op de dag werden vier andere Franse hooligans opgepakt in Amsterdam, waar PSG om 20u45 tegen Ajax speelt. Zowel de Nederlandse, Franse als Belgische politiediensten werkten woensdag samen om problemen rond de risicomatch te vermijden. Er waren heel wat controles, zowel op de snelwegen, treinen als vliegtuigen naar Amsterdam.

Fabregas rondt fraaie actie Hazard af

© AFP

Chelsea opent de Champions League vanavond met een thuisduel tegen Schalke 04, en het Londense publiek moest niet lang wachten om te juichen: al na tien minuten zette Cesc Fabregas de Blues op voorsprong. Eden Hazard ging aan de haal met het leer na dom balverlies, boorde vervolgens door de Duitse verdediging en stuurde zijn Spaanse ploegmaat op het gepaste moment het straatje in.

Kompany en City begeven in slotminuut tegen Bayern

© AFP

Net als Anderlecht gisteren heeft Vincent Kompany in de slotminuut van de Champions League nog een stevige opdoffer moeten slikken. Het zag er lang naar uit dat Manchester City stand zou houden tegen de stormloop van Bayern München, maar een minuut voor tijd brak de Engelse muur toch na een knap vluchtschot van Boateng: 1-0.

‘Het is tijd om de kloof met de top drie van de wereld te dichten’, zo gaf kapitein Vincent Kompany van Manchester City voor de kraker met Bayern München aan. Maar nog voordat er een minuut gespeeld was prijkte die kloof al bijna pijnlijk op het scorebord: Robert Lewandowski zette spitsbroeder Thomas Müller met een geniaal hakje alleen voor doelman Hart, maar een duwtje in de rug van de Duitser zorgde ervoor dat hij uit evenwicht raakte en in het zijnet besloot. Het was een voorbode voor wat komen zou: zodra de Duitse Rekordmeister versnelde, zagen Kompany en co de Duitsers langs alle kanten voorbij flitsen. City had geluk dat doelman Joe Hart in goede doen verkeerde: eerst haalde hij een kopbal van Müller magistraal vanonder de deklat, even later dwong hij de doorgebroken Lewandowski goed naar de buitenkant.

Kompany krijgt Duitse publiek over zich heen

Manchester City kon daar één aardige poging van Edin Dzeko tegenover zetten. De tegenstander van de Belgen in de EK-kwalificaties krulde de bal vanop randje zestien maar net naast de verste paal. Nog voor rust zou kreeg Kompany de banbliksems van het Beierse publiek over zich heen, toen hij een stevig blok zette tegen Thomas Müller. Het kostte hem een gele kaart, tot grote ergernis van de Rode Duivel.

In de tweede helft hetzelfde spelbeeld: Bayern ging nog dominanter spelen, City, met kapitein Kompany voorop, bouwde de zone voor doelman Hart om tot oorlogsgebied. Waar de Citizens de eerste helft op de counter nog aan enkele halve kansjes kwamen, werd het nu helemaal tegen het eigen doel gespijkerd - maar met minder ruimte tussen de linies kreeg Bayern het hoe langer hoe moeilijker het stevige blok te ontwrichten. Pep Guardiola haalde met Arjen Robben zijn ultieme joker van de bank, maar verder dan een schwalbe tegen Fernandinho kwam de Nederlander niet.

Knap vluchtschot Boateng

Manchester City leek stand te houden, maar overleefde een ultieme stormloop van Bayern München niet. Dat pompte ballen in de box, waarvan eentje via een slim afleggertje van Mario Götze in de voeten van centrale verdediger Boateng belandde. Die deed wat nog geen enkele aanvaller gelukt was en knalde de botsende bal buitenkant voet heerlijk in de verste hoek binnen. Onderweg week de bal wel nog af op de rug van Robert Lewandowski. In de drieënnegentigste minuut stelde City uit het niets nog bijna gelijk, maar Sergio Aguëro werd door ex-Standard-verdediger Dante voldoende gehinderd om de 1-1 op het scorebord te zetten.