Gat in begroting groter

© David Rozing/Hollandse Hoogte

De extra inspanning, waarvoor de Zweedse onderhandelaars staan, is weer iets groter. Dat blijkt uit het rapport van het monitoringcomité dat zich boog over de jaren 2014 en 2015 . Die cijfers moesten nog eens bestudeerd worden, nadat het Planbureau vorige week voorspelde dat onze economie dit en volgend jaar iets minder snel groeit dan voorzien.

cv

Om het nominaal begrotingstekort volgend jaar op het peil te brengen dat vandaag is afgesproken met Europa, moet 409 miljoen euro meer gezocht worden dan de 5,37 miljard euro die het monitoringcomité in juli nog vooruitschoof. Maar Europa kijkt tegenwoordig vooral naar het structureel tekort, en dat is ‘slechts’ 24 miljoen euro slechter dan waar nu werd vanuit gegaan. Algemeen wordt aangenomen dat de inspanning lager zal zijn, omdat de onderhandelaars het er min of meer over eens zijn om het begrotingsevenwicht uit te stellen.

Voor dit jaar flirt de begroting met de gevaarlijke 3-procent-grens. Het nominaal tekort wordt 117 miljoen euro slechter ingeschat dan in juli, terwijl het structureel tekort 241 miljoen euro lager wordt ingeschat.