Burgemeester De Wever wil Antwerpen meer promoten in het buitenland

Bart De Wever.© Photo News

Meer dan honderd diplomaten en ambassadeurs hebben tijdens de jaarlijkse ambassadeursdagen kunnen kennismaken met de toekomstplannen van de stad Antwerpen. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) sprak onder meer over industrie, haven en diamanthandel. Hij wil de externe relaties verstevigen om meer investeringen aan te trekken.

llo

Al sinds 2005 nodigt het stadsbestuur diplomaten en ambassadeurs uit om toekomstige projecten in de kijker te zetten. Na een boottocht in de haven hoorden de 110 internationale prominenten de burgemeester praten over onder meer de geplande bedrijvenzone Blue Gate Antwerp, de lage-emissiezone in de binnenstad en een nieuw verkeersgeleidingssysteem.

‘We nodigen jaarlijks het diplomatieke korps uit om de projecten van de stad voor te stellen, dit als strategie om meer investeringen aan te trekken’, stelde De Wever.

Antwerpen kijkt in eerste instantie naar het oosten: ‘Op korte termijn gaan we naar China om de havenrelaties, de belangen van de diamantsector en ook andere belangen te gaan bepleiten. We gaan ook langs Singapore, omdat we daar met PSA (een multinational die in Antwerpen verschillende terminals uitbaat, red.) een belangrijk bedrijf hebben’, aldus De Wever.

Het is volgens hem de eerste keer dat een Antwerpse burgemeester een dergelijk bezoek begeleidt: ‘We hebben een dienst Externe Relaties opgezet. Vroeger bestond enkel de dienst Protocol. Nu wordt er proactiever gewerkt, ook in het kader van de citymarketing die begin volgend jaar wordt uitgerold. We willen Antwerpen als ‘brand’ promoten om onder meer studenten, investeerders en eventueel nieuwe bewoners te lokken. Vroeger verliep alles meer per toeval en anekdotischer. We willen dat professionaliseren.’