Direct naar artikelinhoud

'Toen de wind opzette, verdwenen mensen een voor een onder water'

Een dag na het bericht van de 'mogelijke massamoord' op 500 migranten na het zinken van een schip in de Middellandse Zee, sijpelen meer details binnen over de schipbreuk. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) sprak vandaag met zes overlevenden van de ramp op Kreta.

De resten van een migrantenboot die zonk voor de Libische kust.Beeld anp

Gisteren sprak de IOM op Sicilië ook al met twee overlevenden van de scheepsramp. Deze twee Palestijnen deden uit de doeken dat hun schip was geramd door mensensmokkelaars. Vandaag sprak de IOM met twee andere Palestijnen, een Egyptenaar en een Syriër.

De twee Palestijnen zeiden dat ze bij een 'reisbureau' in Gaza de overtocht hadden geregeld. Ze betaalden de smokkelaars 2.000 euro per persoon. Daarna moesten ze naar de haven van de Egyptische havenstad Damietta afreizen, waar de migrantenboot hen oppikte. Die zou hen naar Italië brengen. Maar na driekwart van de reis ging het mis.

Geramd
De overlevenden bevestigden het verhaal dat de twee andere Palestijnen overlevenden gisteren vertelden aan de organisatie: mensensmokkelaars dwongen de migranten op open zee over te stappen op een ander schip. Toen de migranten dat weigerden, besloten de mensensmokkelaars het migrantenschip tot zinken te brengen.

De overlevenden zeiden dat ze voor het incident in de vier dagen dat ze op zee waren door de smokkelaars al drie keer gedwongen waren naar een andere boot over te stappen. De vierde boot was alleen een stuk kleiner dan de andere boten, waardoor veel migranten het niet veilig vonden opnieuw over te stappen.

De smokkelaars, volgens de overlevenden tien personen die afkomstig waren uit Egypte en de Palestijnse gebieden, dreigden de migranten terug te brengen naar Egypte als ze weigerden over te stappen. Toen die waarschuwing geen effect had, begonnen de smokkelaars te schelden en met stokken te gooien naar de migranten.

Daarna dwongen ze de migranten in het water te springen, om vervolgens de migrantenboot te rammen. De boot zonk onmiddellijk, aldus de overlevenden. Wel bleven de smokkelaars in de buurt van de zinkende boot, om te wachten tot hij volledig onder water was.

'Toen begonnen ze te lachen', zei een van de overlevenden tegen de IOM. De paniek was groot onder de migranten: 'Toen de boot voor het eerst werd geramd, hing een van de passagiers zichzelf op uit pure wanhoop.'

Afrikaanse migranten die zijn gered door de Libische kustwacht nadat hun boot zonk voor de kust van Libië.Beeld reuters

'De mensen die benedendeks zaten, hadden geen kans'
Ze schatten dat ongeveer 500 mensen aan boord waren toen het schip zonk. Bij vertrek telde de kapitein namelijk de hoofden van zijn passagiers, zagen ze. De IOM schat dat er ongeveer 100 kinderen aan boord waren. Het schip telde twee dekken en was 15 tot 18 meter lang. Benedendeks zaten 300 mensen. Op het bovendek zaten 200 mensen. De mensen die benedendeks zaten, konden geen kant op en verdronken meteen, aldus de migranten.

De overlevenden zouden drie dagen in zee hebben gedreven na het zinken van het schip, voordat zij werden gered. 'We haakten in elkaars armen en dreven in een cirkel, zodat we niemand zouden kwijtraken.' Maar op de derde dag stak er een sterke wind op en door de hoge golven verdwenen mensen een voor een onder water.

Later die dag pikte een vrachtschip negen overlevenden op uit het water, waaronder een 2-jarig meisje. Per helikopter werden zij naar een ziekenhuis op Kreta gevlogen. Een van de overlevenden overleed daar alsnog. Het 2-jarige meisje verkeert in kritieke toestand.

'Massamoord'
De twee Palestijnse overlevenden die de IOM gisteren op Sicilië sprak, dreven ruim anderhalve dag in het water. Een van hen overleefde door zich met een groep mensen vast te klampen aan een reddingsboei.

De IOM noemde de schipbreuk gisteren een 'mogelijke massamoord'. Er loopt inmiddels een politieonderzoek naar het incident en de IOM eist volgens het Italiaanse persbureau ANSA dat er legale mogelijkheden komen voor mensen die in Europa bescherming zoeken. 'Dat is de enige manier om die criminele bendes uit te schakelen', aldus de organisatie in een persverklaring.

Klik hier voor een infographic van de IOM over de schipbreuk van de migrantenboot.

Twitter bericht wordt geladen...

Een boot vol migranten wordt geëscorteerd door een Italiaanse marineboot in de Middellandse Zee.Beeld epa
Infographic van de tocht van de gezonken migrantenboot.Beeld IOM