Direct naar artikelinhoud

Miljard nodig voor bestrijding ebola

Voor de bestrijding van het ebolavirus in West-Afrika is een miljard dollar (bijna 773 miljoen euro) nodig. Dat heeft 'ebola-coördinator' David Nabarro van de Verenigde Naties dinsdag gezegd. Het bedrag is een veelvoud van het bedrag dat een maand geleden nog nodig werd geacht. Nabarro noemde de crisis 'ongeëvenaard in de moderne tijd'.

David Nabarro (rechts) en Valerie Amos (midden) tijdens een persconferentie

VN-coördinator voor humanitaire hulp Valerie Amos waarschuwde zelfs voor een mogelijke instorting van de landen die door ebola zijn getroffen. 'Dit is veel meer dan alleen een medische noodtoestand', aldus Amos.'Een enorme humanitaire crisis dreigt'.

Artsen zonder Grenzen-voorzitter Joanne Liu beschuldigde dinsdag regeringen ervan te weinig te doen. De afgelopen weken hebben volgens haar maar enkele landen hulp toegezegd. 'Het moment om deze epidemie te stoppen gaat voorbij. Het aantal besmette mensen stijgt exponentieel.'

De Wereldgezondheidsorganisatie maakte dinsdag bekend dat meer dan 2500 zijn gestorven aan ebola, volgens de officiële cijfers. Er zijn in West-Afrika zeker 5000 besmettingen vastgesteld. Vermoedelijk liggen de werkelijke cijfers hoger.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie