Kamer deze week samen over militaire interventie tegen IS

© REUTERS

De gemengde Kamercommissie Landsverdediging en Buitenlandse Betrekkingen wil zo snel mogelijk samenkomen om zich te buigen over een Belgische deelname aan de nakende militaire interventie tegen Islamitische Staat. Dat bevestigen Kamervoorzitter Patrick Dewael en de betrokken commissievoorzitters. Er wordt gemikt op donderdag.

bvb

Een officiële vraag aan ons land kwam er nog niet. Niettemin werd de voorbije dagen al duidelijk dat zowat alle partijen het eens zijn met een deelname aan een internationale militaire interventie. Gezien de situatie in lopende zaken, zal voor het effectieve groen licht een resolutie gestemd worden in de Kamer.

Of die er deze week al komt, valt af te wachten. 'Eerst willen we van de ministers horen hoe ver men staat en wat men van België verwacht', verduidelijkt Dirk Van der Maelen (sp.a), voorzitter van de commissie Buitenlandse Betrekkingen. 'Dan zullen we verder zien. Misschien beslissen we meteen om een resolutie uit te werken, maar ik sluit ook niet uit dat de ‘Zweedse’ partijen ons met een resolutie verrassen.'

Ook collega-voorzitter Karolien Grosemans van de commissie Defensie bevestigt het voornemen om de commissie snel samen te roepen. 'Er wordt alles aan gedaan om de commissie donderdag nog te laten samenkomen', aldus het N-VA-parlementslid. Al is het voor de resolutie volgens haar wellicht wachten op de komst van de formele vraag.

Eerste horde is echter de komst van de betrokken ministers Didier Reynders (MR) en Pieter De Crem (CD&V) van Buitenlandse Zaken en Defensie. Zij kregen de vraag om deze week te komen, maar antwoord is er nog niet.