Verdict ‘penaltyzaak’ Beerschot-Wilrijk valt donderdag pas

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft zich dinsdag gebogen over de zaak tussen Beerschot-Wilrijk, SK Heist en de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Maar tot een beslissing kwam het niet, die valt -hopelijk- donderdag.

VML/GF

Bekijk hier nogmaals de cruciale strafschop die onterecht werd afgekeurd

Dat de zaak bij het BAS terechtkwam is opvallend, want volgens de reglementen van de voetbalbond moest de Centrale Scheidsrechterscommissie (CSC) zich uitspreken over de ‘penaltyzaak’, maar daar kregen ze het bericht dat Beerschot inmiddels ook al naar het BAS is gestapt. Omdat een zaak niet door twee instanties tegelijk behandeld mag worden, hebben ze het dossier bij de CSC dan maar op non-actief gezet.

Twee weken geleden besliste de Geschillencommissie van de KBVB - Na zichzelf ‘onbevoegd’ te verklaren - dat de Centrale Scheidsrechterscommissie de aangewezen bondsinstantie was om zich uit te spreken over de zaak, maar bij vierdeklasser Beerschot-Wilrijk zijn ze het daar blijkbaar niet mee eens. Terwijl de CSC nog bezig was met het verzamelen van alle info voor het dossier, stapte de Antwerpse club al naar het BAS.

Op de zetel van het BAS moeten de drie betrokken partijen zich dinsdagmiddag verantwoorden. Beerschot-Wilrijk eist dat de wedstrijd tegen Heist, in het kader van de vijfde ronde van de Beker van België, herspeeld wordt. Dit omdat scheidsrechter Denis Vanbecelaere volgens Beerschot een fout maakte door de laatste strafschop van ‘De Mannekes’ niet goed te keuren. Door die ‘misser’ won Heist uiteindelijk de penaltyreeks en dus ook de wedstrijd. Binnen de 24 uur na het laatste fluitsignaal diende de club een klacht in bij de voetbalbond.

Toch blijft de zaak aanslepen. “Het verdict mag ten laatste donderdag verwacht worden. Dan zal er een uitspraak vallen. Over de zitting van dinsdag kan ik vrij kort zijn. Er zijn geen nieuwe elementen aangebracht. Ik heb geen verrassende dingen gehoord”, zegt Roel Grant, advocaat én speler van Heist.

Wat nu? “Ofwel is de klacht gegrond en zegt het reglement in deze ronde van de Beker van België dat de partij moet herspeeld worden op het terrein van Beerschot-Wilrijk, of de klacht is ongegrond en dan spelen wij volgende week woensdag thuis tegen Standard.”

MEER OVER KSK Heist

MEER OVER VOETBAL