Ook in 2015 Belgische gevangenen in Tilburg

© Belga

België zal ook in 2015 nog cellen huren in de gevangenis van het Nederlandse Tilburg.

bvb

Voormalig minister van Justitie Annemie Turtelboom heeft in juni al aan haar Nederlandse collega Fred Teeven gevraagd om het huurcontract te verlengen tot eind 2015. Dat blijkt uit een brief die dinsdag in het Staatsblad staat. De Nederlandse staatssecretaris Teeven heeft ingestemd met het verzoek, zo heeft het kabinet van huidig minister van Justitie Maggie De Block aan Belga bevestigd.

Door de overbevolking in de Belgische gevangenissen besliste ons land in 2009 om leegstaande cellen in het Nederlandse Tilburg te huren. Zowat 650 Belgische gedetineerden zitten sindsdien hun straf uit in Tilburg, voor een kostprijs van 42 miljoen euro per jaar. Door een daling van de overbevolking, werden begin dit jaar de eerste 100 gevangenen opnieuw overgebracht naar België. Dat leverde een besparing op van zo’n 3 miljoen euro.

Maar omdat er voorlopig nog onvoldoende plaats is in Belgische gevangenissen, wil ons land het huurcontract met de gevangenis van Tilburg graag verlengen tot eind 2015. Die mogelijkheid was voorzien. Tegelijk ligt ook vast dat eind 2016 de “uiterste datum” is van het contract.