Direct naar artikelinhoud

Goudvis herstelt na 'riskante hersenoperatie'

George de goudvis is aan het herstellen van een hersenoperatie waarbij een levensbedreigende tumor is verwijderd. De ingreep is geslaagd en vermoedelijk zal George, die 10 jaar oud is, nog 10 tot 20 jaar blijven leven. Dat bericht een Australische tv-zender.

Een foto van de operatie die op de Facebookpagina van het dierenziekenhuis Lort Smith is geplaatst.

George, die samen met nog 38 andere goudvissen in Melbourne woont, ontwikkelde een hersentumor, waarop zijn eigenaar hem naar de dierenarts bracht. 'Het begon de kwaliteit van leven van het dier te beïnvloeden', zegt Tristan Rich, de arts van het Lort Smith dierenziekenhuis die de operatie heeft uitgevoerd, tegen het Australische ABC13.

De eigenaar kon kiezen: een operatie onder volle narcose of de vis laten inslapen. Hij koos voor de medische ingreep, die honderden euro's kostte. 'Het was priegelen', zegt Rich in de krant de Herald Sun. Een halve milliliter bloedverlies had de dood van het dier kunnen betekenen.

Slang naar mond en kieuwen
Om hem onder narcose te krijgen, werd George in een bak geplaatst met daarin water dat was vermengd met een verdovingsmiddel. Eenmaal in slaap werd hij eruit getild en behandeld, terwijl de slang naar zijn mond en kieuwen liep. Na drie kwartier was de tumor verwijderd en werd de vis in een emmer met schoon water gelegd. George zwemt nu gewoon weer thuis rond.

Het was priegelen
Dierenarts Tristan Rich