Direct naar artikelinhoud

Van Basten is op eigen verzoek geen hoofdtrainer meer van AZ

Marco van Basten is geen hoofdtrainer meer van AZ. Dat maakte de voetbaltrainer vanochtend bekend tijdens een persconferentie. De 49-jarige coach doet op eigen verzoek een stap terug en wordt assistent-trainer bij de Alkmaarse club. Zijn assistent, Alex Pastoor, wordt hoogstwaarschijnlijk zijn opvolger.

Marco van Basten als AZ-trainer in de dug-out van de Alkmaarse club.Beeld anp

Gisteravond werd bekend dat Van Basten vandaag, na afwezigheid van drie weken vanwege fysieke problemen, terugkeert op het trainingsveld bij AZ. Van Basten kampte de laatste tijd met hartkloppingen.

'Het is de afgelopen dagen gebleken dat Marco meer voelt voor een rol op de achtergrond', zei AZ-directeur Earnest Stewart vandaag op de website van de club. 'Voor ons was het schakelen na zijn mededeling, maar we hebben er daarna alles aan gedaan om hem te behouden. In de rol als assistent vinden wij hem ook uitermate geschikt. Hij kan met zijn ervaring onze jonge talenten de individuele aandacht geven die ze nodig hebben.'

'Al jaren last van'
Tijdens de persconferentie zei Van Basten dat hij 'al jaren last had' van hartkloppingen. 'Ik heb dit moment zo lang mogelijk willen uitstellen. Maar dit is iets wat te vaak terugkomt. Dan kun je twee dingen doen: je kunt ander werk gaan doen, of je kunt je werk anders doen. Ik heb voor dat tweede gekozen.'

Op de vraag of Van Basten nooit meer hoofdtrainer wordt van een voetbalclub, is hij helder: 'Dat denk ik wel, ja. Het was op een bepaald moment zo erg dat ik het niet meer kon opbrengen naar de training te gaan. Er kwam als hoofdcoach een hoop spanning in mij naar boven waar ik niet goed mee om kon gaan', zei Van Basten eerlijk.

Stap terug
Als speler had hij geen last van soortgelijke fysieke problemen, zei de uitblinker van het EK 1988: 'Dan heb je veel meer controle over het resultaat. Dat heb je als trainer niet. Ik wil op een prettige manier mijn werk blijven doen. Ik denk met een stap terug weer van waarde te kunnen zijn voor AZ.'

Hij ziet voor zichzelf een vergelijkbare rol weggelegd zoals Dennis Bergkamp heeft bij Ajax: op de achtergrond werken met talent.

Van Bastens nieuwe contract als assistent-trainer loopt tot de zomer van 2016. AZ is nog wel in onderhandeling met Alex Pastoor over een contract als hoofdtrainer. Wanneer dat rondkomt, zal Pastoor zondag als hoofdcoach op de bank zitten tijdens het duel tegen PEC Zwolle, geflankeerd door Van Basten.

Twitter bericht wordt geladen...

Marco van Basten arriveert vanochtend bij het stadion van AZ.Beeld anp
Ik heb dit moment zo lang mogelijk willen uitstellen.
Marco van Basten
Van Basten is op eigen verzoek geen hoofdtrainer meer van AZ
Beeld anp
Van Basten is op eigen verzoek geen hoofdtrainer meer van AZ
Beeld anp
Alex Pastoor.Beeld anp