© Marc Leysen

Oproep aan lagere scholen om actie ‘Helm op, fluo top’ te steunen

Alle basisscholen van de provincie Antwerpen kunnen zich vanaf volgende week inschrijven voor de actie Helm Op Fluo Top. Kinderen die tussen de herfst- en de krokusvakantie bijna elke dag met een fluohesje naar school komen, mogen gratis naar Bobbejaanland.

CHRISTOF WILLOCX

De actie is een initiatief van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) en bouwt voort op het initiatief ‘Helm op, fluo top!’, die de politie van de zone Geel-Laakdal-Meerhout vijf jaar geleden lanceerde. Door die actie steeg het aantal kinderen dat geregeld met een fluovestje naar school komt, van 17 naar 87%.

“Wij willen de actie uitbreiden naar alle basisscholen van de provincie Antwerpen. Er zijn duizend brieven verstuurd. We hopen dat zeker 500 scholen deelnemen”, zegt Werner De Dobbeleer van het VSV.

“Een kind dat te voet naar school gaat en een fluohesje draagt, krijgt één punt. Een kind dat met de fiets naar school gaat en zowel een fluohesje als een fietshelm draagt, krijgt twee punten. Als een kind tussen de herfstvakantie en de krokusvakantie genoeg punten heeft verzameld, krijgt het een fietsgadget of mag het gratis naar de Olmense Zoo of Bobbejaanland.”

Antwerps schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) juicht het initiatief toe. “Ik zal hier reclame voor maken bij elke basisschool van het Stedelijk Onderwijs. Elk initiatief dat de verkeersveiligheid van kinderen bevordert, verdient onze steun”, zegt de schepen.

Toch is er ook kritiek op het initiatief van de VSV. “Het is goed dat zulke initiatieven er zijn, maar niet elk gezin heeft het geld om een fiets te kopen”, zegt Tasja D’Hont, directeur van de basisschool De Apenstaartjes op Linkeroever in Antwerpen. “Bovendien komen veel leerlingen met de tram en hebben ze dus geen fiets nodig.”

Lees meer in Gazet van Antwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER