Horrorpropaganda

Eerst was het James Foley, gisteren volgde – zoals te vrezen was – Steven Sotloff. Allebei journalist, maar in de ogen van ISIS, vooral Amerikanen. De keel over gesneden in een boodschap aan Obama: stop met bombarderen. Het volgt op beelden van de executie van een massa Iraakse soldaten in ondergoed en het tonen van Koerdische krijgsgevangenen die de kogel zullen krijgen. Horror, ISIS heeft er een nieuwe en extreme vorm op gevonden. Ze zijn van god los, en dat heeft elke moslim-prominent ter wereld ondertussen wel uitgesproken.

Peter Mijlemans

ISIS wordt vaak als de meer fanatieke en slimmere va­riant van Al Qaeda opgevoerd. De instroom van jonge krijgers met vaak een degelijke opleiding uit het Westen wordt als belangrijkste wapenfeit gezien. ISIS trekt zonder twijfel opgeleide rekruten aan, ook met hun vijf-sterren-jihad. In de krochten van Torra Bora in Afghanistan de winters doorstaan voor de oprichting van een kalifaat is wat anders dan vechten en vervolgens chillen in een villa met zwembad. Hun kennis van de mediastrategieën, hacking en de sociale netwerken bewijst dat de terreurgroep, ondanks hun baarden, jong en creatief is. Niet dat ze slimmer zijn. Het valt erg te betwijfelen of het maken van macabere video’ s die perfect in scene zijn gezet moeilijker is dan vliegtuigen in twee torens boren.

Als ze zo slim zijn als wordt beweerd, dan weten ze ook dat deze gruweldaden er alleen voor zullen zorgen dat ze nog meer drones en gevechtsvliegtuigen boven hun hoofd zullen krijgen om bommen te lossen. Op den duur ook in Syrië. Maar grondtroepen sturen, dat zal niet gebeuren. Dat weten ze ook wel.

Mogelijk duidt de executie van Steven Sotloff ook op het feit dat de bombardementen pijn beginnen te doen. Om het macaber te zeggen: hij was een troef in hun mouw die ze snel na Foley hebben opgeofferd. Op het terrein kalft het zelfverklaarde kalifaat af. En dan verdwijnen de strijders uit de buitgemaakte Hummers die een makkelijk doelwit zijn, in het maquis. Het kalifaat zal weggeveegd worden. De dreiging niet. Zelfs al slaan ze – zoals iedereen waarschuwt – niet toe in het westen: ISIS heeft een nieuwe terreur uitgevonden die tegelijkertijd recruteert: de YouTubes, Twitters en Facebooks van deze wereld manipuleren. Zoals het met terreurorganisaties altijd gaat, willen ze mensen schrik aanjagen, hun leven overhoop halen. Hoe meer misdaden tegen de mensheid ze kunnen opnemen en uitzenden, hoe harder die boodschap aankomt. Je moet er echt een doodzieke geest voor hebben.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen