Direct naar artikelinhoud

Namen Duitse spionnen gelekt naar VS

De voor de Amerikanen spionerende medewerker van de Duitse inlichtingendienst BND Markus R. heeft de namen van Duitse spionnen doorgespeeld aan Washington. Daarnaast heeft hij gedetailleerde informatie doorgestuurd over de spionage-activiteiten van de BND, niet alleen in welke landen de dienst actief is maar ook precies op welke vlakken.

De Duitse inlichtingendienst BND.

De door de mol gestolen informatie is veel opzienbarender dan minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière toegeeft, schrijft de Mitteldeutsche Zeitung (MZ) vandaag.

In de Duitse parlementaire controlecommissie wordt hoofdschuddend gereageerd op de reactie van de bewindsman dat de buitgemaakte informatie 'lachwekkend' is. Het tegenovergestelde is waar, stelt het dagblad. Onduidelijk is volgens MZ nog of de minister de spionageaffaire bewust probeert te bagatelliseren of dat hij verkeerd is ingelicht.

'Per ongeluk'
Naast het netwerk dat de dienst in ieder geval in Turkije en Albanië had, komt uit de documenten ook naar voren dat de BND 'per ongeluk' gesprekken tussen de Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en haar opvolger John Kerry heeft opgetekend.

Markus R. smokkelde 218 documenten naar buiten, kopieerde ze en stuurde ze door naar de Amerikanen. Hij werd begin juli ontmaskerd.