Direct naar artikelinhoud

'VS voeren aanval uit op al-Shabaab in Somalië'

De Verenigde Staten hebben een aanval uitgevoerd op de Somalische terreurbeweging al-Shabaab. Dat heeft John Kirby, een woordvoerder van het Pengagon, gezegd. Meer details zijn niet vrijgegeven.

Soldaten uit Oeganda vechten in Somalië tegen al-Shabaab

'We bekijken de resultaten van de operatie en zullen aanvullende informatie verstrekken als dat nodig is', aldus Kirby in zijn verklaring op maandag.

Volgens de gouverneur van de regio waar de aanval plaatshad, was een bijeenkomst met onder anderen al-Shabaab leider Ahmed Abdi Godane het doelwit van de actie. Een onbekend aantal mensen is omgekomen door de beschietingen door de drones, zei Abdikadir Mohamed Nur tegen persbureau Reuters. Gekeken wordt nu wie er zijn omgekomen.

Het nieuws komt een dag nadat militanten van de terreurbeweging een bom hadden laten afgaan bij onder meer een gevangenis in de Somalische hoofdstad Mogadishu, schrijft The Washington Post. Zeker 12 mensen kwamen om het leven.

Guerillastrijd
De terreurbeweging al-Shabaab is gelieerd aan de terroristische groep al-Qaeda en is vooral actief in Somalië, maar ook in de buurlanden. In Somalië heeft de moslimgroepering het in kleine delen van het land voor het zeggen en voert ze een guerrillastrijd.

In Kenia was de groep vorig jaar verantwoordelijk voor verschillende bloederige aanslagen, waaronder de aanval op een winkelcentrum in Nairobi. De groep staat sinds 2008 op de Amerikaanse lijst van terreurorganisaties.

Keniaanse militairen proberen het winkelcentrum Westgate binnen te dringen, waar militanten van al-Shabaab zich in september vorig jaar schuil hielden.