Vandalen bekladden Manneken Pis met verf

Vandalen hebben afgelopen nacht Manneken Pis, het iconische beeld van een plassend jongetje op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat in Brussel, onder handen genomen. Het gezicht en de benen van het ketje zijn met gele verf beklad.

gjs

Dat heeft de woordvoerster van Karine Lalieux (PS), schepen bevoegd voor Openbare Netheid en Cultuur, maandag bevestigd na eerdere berichten in diverse media. Dinsdagvoormiddag wordt het beeld schoongemaakt, terwijl de Brusselse lokale politie een onderzoek is gestart naar de dader of daders.

'Het klopt dat iemand afgelopen nacht de benen en het gezicht van Manneken Pis met gele verf heeft beklad', zegt Audrey Poels. 'We vermoeden dat het om een flauwe grap of een gewone graffiti gaat en niet om een daad met een of ander politiek of ander motief. De politie heeft een onderzoek ingesteld en zal daarbij gebruikmaken van de camera die de omgeving van het beeld bewaakt.'

Intussen worden alle voorbereidingen getroffen om het beeld schoon te maken. 'Dat gebeurt in samenwerking met de Cel Historisch Erfgoed, aangezien de sokkel van het beeld geklasseerd is', gaat de woordvoerster voort. 'Het beeld van Manneken Pis zelf is sinds enige tijd beschermd met een laag was. Die moet voorkomen dat de verf in het beeld doordringt, maar we nemen alle voorzorgen. Daarom worden stalen genomen van de verf, zodat we geen producten gebruiken die te bijtend zijn. De schoonmaak zelf zal gebeuren door een gespecialiseerde firma.'

Hoeveel die schoonmaak zal kosten, is nog niet duidelijk, maar naar alle waarschijnlijkheid zal de factuur gepresenteerd worden aan de dader, indien die gevonden wordt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen