Direct naar artikelinhoud

'Dijsselbloem is na eerste termijn eurogroep kwijt'

Minister Jeroen Dijsselbloem is hoogstwaarschijnlijk zijn Europese baan als voorzitter van de eurogroep al na één termijn kwijt, namelijk midden volgend jaar. De Duitse bondskanselier Angela Merkel ziet graag dat de Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos de opvolger van Dijsselbloem wordt. Ook andere landen steunen de Spanjaard.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.

Dat stelde Europees president Herman Van Rompuy zaterdag op een persconferentie tijdens de Europese top in Brussel. Maar hij benadrukte dat er tijdens de vergadering van de Europese leiders niet over is gesproken. 'Dat is een zaak van de eurogroep.' De opmerkingen van Merkel over de opvolging nam hij dan ook voor kennisgeving aan, zo zei hij.

Dijsselbloem is voorzitter van het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) sinds januari 2013 voor 2,5 jaar. Spanje was destijds het enige land dat zich niet schaarde achter de benoeming van Dijsselbloem, omdat het land zich ondergewaardeerd voelde bij de verdeling van hoge posten in Europa.

Premier Mark Rutte benadrukte dat het mandaat van Dijsselbloem loopt tot midden 2015. 'Het is een feit dat Dijsselbloem zijn termijn zal volmaken.'' Bovendien is het volgens Rutte 'heel goed denkbaar' en zelfs 'hoogstwaarschijnlijk' dat Dijsselbloem zich dan opnieuw kandidaat stelt. De Nederlandse minister van Financiën kan ook rekenen op de steun van andere landen, zei de premier. Hij sluit dan ook uit dat Dijsselbloem zich nu zal terugtrekken.

Bondskanselier Angela Merkel steunt de kandidatuur van de Spanjaard Luis de Guindos als voorzitter van de eurogroep.