Direct naar artikelinhoud

Poolse premier Tusk nieuwe president Europese Unie

De Poolse premier Donald Tusk (57) wordt de nieuwe EU-president. Hij zal in december de Belg Herman Van Rompuy opvolgen als voorzitter van de Europese Raad. Dat besloten de regeringsleiders en staatshoofden van de EU zaterdag tijdens hun top. De Pool gaat ook de eurotoppen voorzitten.

Donald Tusk (r) hier naast de Luxemburgse premier Xavier Bettel.

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini (41) wordt de nieuwe EU-buitenlandchef. Zij volgt de Britse Catherine Ashton op.

Donald Tusk is de langstzittende premier in Polen sinds de val van het communisme in dat land eind jaren 80. Tusk maakte zich al lang sterk voor de Europese Unie. Als premier van Polen herstelde hij de banden met de andere EU-landen, in het bijzonder Duitsland.

Zijn voorganger Lech Kaczynski maakte zich met zijn zeer assertieve politiek niet populair in Europa. Tusk wilde Polen moderniseren en openstellen, met respect voor de tradities van het land. Ook zette hij zich in voor meer politieke en economische integratie van de Europese Unie.

Twee dagen geleden verklaarde een woordvoerder van Tusk al dat hij was benaderd. Mogherini is formeel voorgedragen door Italië en zij kon rekenen op de steun van de socialistische leiders, onder wie de Franse president François Hollande.

Toen vandaag alle EU-leiders de vergaderzaal inliepen, sprak de Cypriotische president Nicos Anastasiades Van Rompuy aan. 'Ik hoor dat het rond is. Donald dus?', zei Anastasiades, niet wetende dat een microfoon openstond die het gesprek opving. Van Rompuy haastte zich te zeggen en te gebaren dat voor zich te houden.