Direct naar artikelinhoud

'Vertraging strafzaken door onderzoek MH17'

De vliegramp van de MH17 levert het Nederlands Forensisch Instituut zoveel werk op dat veel onderzoek voor de politie blijft liggen. Dat betekent dat strafzaken vertraging oplopen of zelfs stil komen te liggen, meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek.

Wim Heijnen, hoofd afdeling medisch-forensisch onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut, tijdens een toelichting op het verloop van het identificatie-onderzoek van de slachtoffers van de vliegramp met de MH17.

Het gaat om het onderzoeken van bewijsmateriaal dat is verzameld door de politie, zoals DNA-sporen van overvallen en inbraken of het raadplegen van de DNA-databank. Er zijn gewoonweg onvoldoende forensisch experts om al het werk aan te kunnen.

Uit een vertrouwelijke brief die in handen is van RTL Nieuws, blijkt dat het NFI bij diverse soorten onderzoek 20 tot 50 procent van de verzoeken van politie en justitie afwijst.

Het is opmerkelijk dat zo veel werk stilligt, want het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft wel extra geld beschikbaar voor juist dit soort calamiteiten, aldus het nieuwsprogramma.