Doel sneller hersteld: angst voor black-out plots niet meer nodig

© pn

De gesaboteerde kern­centrale Doel 4 zal met haar vermogen van 1.039 mega­watt allicht sneller opnieuw in gebruik worden genomen dan eerst werd meegedeeld. Bronnen binnen het bedrijf menen dat de reactor al eind november, dus voor de winter, technisch operationeel kan zijn.

pvb

Op basis van inspecties van de turbines in het niet­nucleaire gedeelte van de kerncentrale had Electrabel eerst laten weten dat Doel 4 minstens tot 31 december niet gebruikt zou kunnen worden. Verschillende bronnen bevestigen ons nu echter dat de schade aan de turbine weliswaar enorm is, maar sneller kan worden hersteld, onder meer omdat er reservestukken voorradig zijn.

De herziene planning moet eerst aan het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) en aan netbeheerder Elia worden meegedeeld. Bij Electrabel wou een zegsman alleen bevestigen dat het bedrijf ‘begin volgende week zicht zal hebben op de planning’.

Eens operationeel, zal ook het FANC nog zijn zegen moeten geven.

Een heropstart van Doel 4 voor de winter zou samen met de heropstart van de Biomassacentrale Max Green in Gent (200 megwatt) de kans op een black-out gevoelig verkleinen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen