Wetenschappers wissen slechte herinneringen

© Shutterstock

Dokters hopen in de toekomst mensen met post-traumatische stress of slopende fobieën met een nieuwe techniek te behandelen. Wetenschappers hebben namelijk een manier ontdekt om een emotie in de hersenen los te koppelen van een herinnering.

JUV

De methode werd voorlopig enkel toegepast bij muizen, maar de wetenschappers hopen ze in de toekomst ook op mensen met posttraumatische stress, fobieën en traumatische ervaringen toe te passen.

Neurologen aan de Institute of Technology in Massachusetts (MIT) in de Verenigde Staten hebben ontdekt hoe herinneringen in de hersenen aan emoties gelinkt zijn. Ze ontdekten dat één enkele herinnering angst, geluk of opwinding kan teweegbrengen, afhankelijk van welk deel van de hersenen gebruikt wordt. Ze ontdekten ook dat de link tussen de twee gewijzigd kan worden door middel van een lichtflits die neuronen prikkelt. Op die manier konden ze de emotie loskoppelen van de herinnering.

‘In de toekomst zullen we methoden kunnen ontwikkelen waardoor mensen zich positieve ervaringen beter zullen herinneren dan negatieve’, aldus dokter Susumu Tonegawa, een van de onderzoekers.

De wetenschappers bekijken nu of het reactiveren van aangename herinneringen effect heeft op depressies, in de hoop nieuwe informatie op te doen voor de ontwikkeling van medicatie tegen depressie en post-traumatische stress.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer