Meer dan 1.500 plaatsen te weinig in Brussel bij begin schooljaar

© Photo News

Aan de start van het nieuwe schooljaar zijn er 60 klassen, of 1.515 plaatsen, te weinig in het Nederlandstalig onderwijs in de hoofdstad. Dat heeft het Lokaal Overlegplatform (LOP) Brussel bekendgemaakt. Meer dan 400 Nederlandstalige leerlingen vonden geen enkele plek.

(kld)

Voor de start van het schooljaar 2014-2015 kwamen er 5.086 aanmeldingen binnen, maar er waren slechts 3.133 beschikbare plaatsen vrij. Uiteindelijk vonden 479 Nederlandstalige kinderen geen plek. Bovendien zullen 233 leerlingen voorlopig niet van start kunnen gaan in het eerste leerjaar, door plaatsgebrek.

De capaciteitsuitbreiding van 4 procent in het schooljaar 2012-2013 bleek dus ruim onvoldoende. 'Ondanks onze inspanningen om capaciteit bij te creëren, is het capaciteitsprobleem toegenomen en groter dan ooit. Het LOP hoopt dat deze cijfers de overheid kunnen aanzetten tot een snelle en efficiënte aanpak van het capaciteitsprobleem over de beide taalgemeenschappen heen. Zodat elk kind ongeacht de thuistaal of maatschappelijke achtergrond naar school kan. Onderwijs is immers een grondwettelijk recht', zegt Walentina Cools van LOP Brussel Basisonderwijs.