Nog heel wat studentenkamers te huur in Leuven en Gent

© Photo News

Op dit ogenblik staan er op Kotwijs, de website van de Huisvestingsdienst van de KU Leuven die nagenoeg alle studentenkoten in het Leuvense bevat, nog 900 koten te huur. Dat zijn er 400 meer dan op hetzelfde ogenblik vorig jaar. In Gent zijn nog ruim 400 studentenkamers en -studio's te huur.

lbo

In Leuven zal er komend jaar waarschijnlijk geen tekort zijn op de huurmarkt voor studentenkoten en -studio's. 'Om een goede stand van zaken te hebben, moeten we wachten tot bij de start van het academiejaar. Maar alles wijst erop dat de kamermarkt ruimer is dan het vorige academiejaar en dat we de krapteproblemen die we de vorige jaren kenden zullen kunnen vermijden. Een effect op de huurprijzen is nog niet merkbaar, maar we hopen wel op een stabilisatie daarvan de volgende jaren', zegt Ludo Clonen, hoofd van de Huisvestingsdienst.

In vergelijking met vorig jaar academiejaar zijn er heel wat koten bijgekomen. Zo opent binnenkort de KU Leuven in het Amerikaans College aan de Naamsestraat 150 nieuwe koten. De privésector bouwde complexen in onder meer de Vaartstraat (250 kamers), Naamsevest (90) en Groenstraat (80). Leuven verruimde bovendien de mogelijkheden van particulieren om in hun woning koten te verhuren, maar het is onduidelijk wat het effect daarvan is.

Gent

In Gent waren woensdagavond nog 419 koten vrij, waarvan 303 kamers en 116 studio's, zo leert de databank van www.kotatgent.be. 'Dat is vergelijkbaar met vorig jaar', zegt Hilde Reynvoet, directeur dienst Wonen Stad Gent. 'We zijn nog maar eind augustus en veel studenten zitten met een tweede zit of weten nog niet of ze verder studeren. De cijfers zijn dagelijks in beweging.'

Opvallend is dat studenten meer vragen stellen of er wel of niet samengewoond mag worden in een woning of appartement. 'Er is een duidelijk beleidsstandpunt dat studenten in een woning/appartement die niet vergund is als kamerwoning, niet kunnen samenwonen', herinnert Reynvoet. 'Alleen wie gedomicilieerd is kan dat doen. Maar er zijn kamers genoeg, studenten hoeven zich zeker geen zorgen te maken.' Net als vorig jaar merkt de Dienst Wonen dat ook studenten door de economische crisis afhaken om op kot te gaan en opnieuw kiezen om te pendelen.

Wat de prijzen betreft, kost een studio in Gent gemiddeld 440 euro en een kamer 310 euro. Voor kamers wordt de huurprijs jaarlijks gemiddeld met vijf euro per maand verhoogd.