Proefproject met signalisatieploeg bij ongeval

Bij een ongeval zal een signalisatieploeg worden meegestuurd met de politie.© photo news

De komende twee maanden zal er bij een ongeval een signalisatieploeg worden meegestuurd met de politie. Na twee maanden wordt het proefproject geëvalueerd. Volgens de politievakbond VSOA heeft het overleg met de politiediensten echter geen doorbraak opgeleverd. Ze dreigen nog steeds met een staking.

llo

Naast de directie van de wegpolitie en de vertegenwoordigers van Binnenlandse Zaken en Justitie zaten de vier politievakbonden (VSOA, NSPV, ACV en ACOD) woensdag rond de tafel.

Twee weken geleden raakten twee politieagenten zwaar gewond bij een ongeval op de E119 in Machelen. De twee agenten van de federale wegpolitie Brabant werden aangereden toen ze uitstapten, om de vaststellingen te doen, en een passerende wagen aan het slippen ging.

Het proefproject met de signalisatieploeg komt toe aan de verzuchtingen van de bonden, maar de politievakbond VSOA dreigt nog altijd met een staking bij de wegpolitie. ‘Qua middelen wordt niets extra ingezet, wat voor ons niet aanvaardbaar is. Er zullen zeker acties komen. Die moeten nog gepland worden’, zo zegt Vincent Houssin, nationaal ondervoorzitter van VSOA Politie, na afloop van de vergadering aan Belga.

'Het ultieme voorstel was het meesturen van een tweede interventieploeg, waardoor men hun aantal in twee snijdt, of het sturen van een signalisatievoertuig van de takeldienst. Zij komen echter altijd toe als de ploeg reeds aanwezig is. Voor de veiligheid is het belangrijk dat de signalisatieploeg samen met de interventieploeg toekomt, leert de risico-analyse’, aldus Houssin.

De federale wegpolitie telt tussen 800 en 1.000 operationele leden. In 2012 waren er al acties bij de wegpolitie met 24-urenstakingen in Brabant en Antwerpen. De stakingsaanzegging loopt van 1 september tot 5 januari.