Bruggelingen scharen zich achter zwarte zwaan in reien

© mvn

Als het van veel Bruggelingen afhangt dan mag de zwarte zwaan blijven die sinds kort de Brugse reien siert. Dat blijkt onder meer uit een initiatief van senator Pol Van Den Driessche (N-VA) die een Facebookpagina oprichtte, nadat burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) had geopperd om de zwarte zwaan uit het water te vissen.

bvb

Volgens de Brugse burgemeester is er een standaardprocedure opgestart. Die schrijft voor dat wanneer een vreemde vogel wordt opgemerkt, die wordt opgepikt en naar een vogelcentrum wordt gebracht. Op heden is dat nog niet gebeurd. De groendienst volgt de zwaan en bekijkt of ze niet uit eigen beweging de reien verlaat.

Maar voor veel Bruggelingen moet de zwarte einzelgänger helemaal niet weg. 'Ook al is de zwarte zwaan een exoot, ze is ongevaarlijk voor de ecologische keten in de reien. Laat ons niet vergeten dat de witte zwaan ook niet exclusief een Vlaamse soort is, en dat ze bij te koud weer ook weggehaald worden. Bovendien brengt de zwarte zwaan letterlijk en figuurlijk wat kleur in de reien. Ik vind het wat flauw dat het stadsbestuur het dier weg wil', aldus Pol Van Den Driessche, oprichter van de Facebookgroep die in geen tijd 500 leden verzamelde.

Van Den Driessche weet dat er veel belangrijkere dingen zijn in de wereld, én in Brugge, en ziet dit als een leuk faits divers. 'Maar het is wel symptomatisch en toont aan hoe inspiratieloos en grijs dit stadsbestuur is', besluit Van Den Driessche.