Emotioneel afscheid van slachtoffer MH17

Rik Schuyesmans© Peter Malaise

Een honderdtal familieleden en vrienden namen woensdagmiddag in het crematorium Westlede in Lochristi afscheid van leerkracht Rik Schuyesmans (54) uit Massemen. Onder de aanwezigen ook zeven collega’s en een leerling, overmand door verdriet.

pma

De afscheidsplechtigheid werd onder meer opgeluisterd met het nummer ‘Imagine’ van John Lennon, verwijzend naar de eenvoud van de man. Rik was geïntrigeerd door Afrika, wat zich uitte in ‘Out of Africa’ van Helmut Lotti. Ook ‘Vanaf vandaag’ (Rob de Nijs) en ‘Hallelujah’ weerklonken. ‘Rik kon genieten van de stilte’, luidde het, en daarom namen de aanwezigen een minuut stilte in acht. Er werd ook een filmpje geprojecteerd met reisfoto’s en andere beelden.

De leraar aan de Handelsschool in Aalst, die op handen wordt gedragen door zijn leerlingen, bevond zich op 17 juli aan boord van vlucht MH17 van Malaysian Airlines. Het toestel werd boven Oekraïne uit de lucht geschoten tijdens een vlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Schuyesmans, die op stoel 01A zat, overleefde net als de andere 297 inzittenden de laffe aanslag niet. Hij was het eerste Belgische slachtoffer dat officieel geïdentificeerd kon worden.

De man woonde met zijn echtgenote Martine Baele op het Dorpsplein van Massemen. Zijn vrouw, met wie Rik al talloze mooie verre reizen maakte, besliste enkele dagen voor het vertrek om niet mee te gaan wegens ziekte. De afgelopen weken eerde de gemeente Wetteren de leerkracht door een rouwregister te leggen en de vlaggen halfstok te hangen.

Afscheid van Belgisch MH17-slachtoffer

In Lochristi is afscheid genomen van Rik Schuyesmans, een van de Belgische slachtoffers van de vliegramp met de MH17 in Oekraïne. Zijn vrouw zat door een stom toeval niet op de rampvlucht. Zij besliste op het laatste moment om niet met haar man mee op reis te vertrekken omdat ze zich die dag niet goed voelde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen