Direct naar artikelinhoud

'September begint met stralende zonnige week'

Wie vandaag naar buiten kijkt krijgt een goed beeld hoe het er volgende week uit komt te zien. Zo doet Weerplaza alvast de voorzichtige voorspelling. 'Na de zeer natte dag gisteren in Zuid-Nederland sputteren de buien de komende dagen nog wat na, waarna na het weekend een droge en zomerse periode aanbreekt', is te lezen op de website van het weerbureau.

'September begint met stralende zonnige week'

De ontwikkelingen in de weerkaarten zien er veelbelovend uit, volgens Michiel Severin. Het Amerikaanse weermodel schotelt ons een stralend zonnige week voor en ook het Europese weermodel is zeer positief. 'Normaal heeft de tweede week een lage betrouwbaarheid, maar dit stralend zonnige weer verdient meer aandacht. De kans op een zomerse start van september is behoorlijk groot dit keer, rond de 80 procent'.

Belangrijkste reden van deze stijging is de koers van voormalig tropische orkaan Cristobal. Cristobal ligt nu nog tussen Florida en Bermuda in en trekt de komende dagen richting IJsland. De orkaan stuwt warme lucht met zich mee, tot hoog in de atmosfeer, met als direct gevolg de vorming van een hogedrukgebied. Het nieuwe stromingspatroon laat het weerbeeld in Nederland radicaal omslaan.

Normaal in de eerste week van september is een middagtemperatuur van ongeveer 20 graden. Volgens de huidige berekeningen liggen de temperaturen volgende week tussen de 20 tot 25 graden. Daarbij is de wind vrij rustig en komt meestal uit richtingen tussen noordwest en oost.

Dagjesmensen
Het is druk op de weg vandaag door het mooie weer. Vooral de Efteling en pretpark Julianatoren in Apeldoorn zijn populair. Op de wegen naar de Efteling bij Kaatsheuvel staat op de snelweg 9 kilometer (A59) en verderop (N261) 3 kilometer file. Op de N344 richting Apeldoorn staat 7 kilometer, zo meldde de ANWB rond het middaguur.

In de rest van het land valt het mee met de files naar bijvoorbeeld dierentuinen, stranden en andere trekpleisters, liet een woordvoerder weten.

De voorspelling van Utrecht