Direct naar artikelinhoud
Video

'Formeel onderzoek naar IMF-baas Lagarde'

Frankrijkt stelt een formeel onderzoek in naar IMF-baas Christine Lagarde in een zaak wegens vermeend misbruik van Frans overheidsgeld. Dat zei een bron woensdag tegen persbureau Reuters. Lagarde gaat tegen het besluit in beroep. Zij is niet van plan om af te treden als hoofd van het Internationaal Monetair Fonds, aldus de anonieme bron.

De Franse justitie gaat onderzoeken of Lagarde nalatig was. Zij had tot nu toe de status van getuige in het onderzoek naar een betaling in 2008 van vierhonderd miljoen euro overheidsgeld aan zakenman Bernard Tapie na een arbitrageprocedure. Lagarde was toen minister van Financiën.

'Formeel onderzoek naar IMF-baas Lagarde'

Crédit Lyonnais
Tapie verkocht begin jaren 90 aandelen Adidas aan de voormalige Franse staatsbank Crédit Lyonnais. Die verkocht de aandelen later voor veel meer door, waarop Tapie claimde dat hij was bedrogen. Jaren later trof Lagarde als minister van Financiën een regeling met Tapie. Hij kreeg toen de miljoenenvergoeding. Het bedrag dat Tapie kreeg zou veel te hoog zijn geweest en getuigen van vriendjespolitiek.

Lagarde heeft niet zelf financieel geprofiteerd van de arbitrage. Ze ontkent dat ze iets verkeerd heeft gedaan. Volgens justitie zou Lagarde advies van experts hebben genegeerd.

Bernard Tapie.