Direct naar artikelinhoud

VN: IS en regering Syrië plegen misdaden tegen de menselijkheid

Zowel IS (Islamitische Staat) als de Syrische regering pleegt misdaden tegen de menselijkheid in de oorlog in Syrië. Dat is de conclusie van een VN-rapport dat vandaag openbaar is gemaakt.

IS-aanhangers rijden met brommers door Tabqa.

De Syrische regering heeft zogeheten vatbommen gegooid op plekken waar burgers wonen. In april zouden acht van die bommen chemicaliën hebben bevat, waarschijnlijk chloorgas.

Het aantal overlijdensgevallen in Syrische gevangenissen stijgt, en uit analyse van bijna 27 duizend foto's blijkt dat er sprake is van 'langdurige, systematische martelingen van gevangenen', zeggen de onderzoekers.

Deze man zou slachtoffer zijn geworden van een aanval met chemische wapens door het regime van Assad, in april van dit jaar.

Angst zaaien
Islamitische Staat is in het noorden van Syrië bezig met een campagne om angst te zaaien. Daarbij is sprake van openbare executies, amputaties, steniging en zweepslagen. 'De openbare executies zijn gebruikelijke evenementen geworden op vrijdagen in Raqqa en andere door IS gecontroleerde gebieden', zegt het rapport. Bij de executies zijn vaak kinderen aanwezig.

De onderzoekers maken zich ook zorgen over het lot van de aanwezige kinderen in de trainingskampen van IS, mede omdat de Verenigde Staten mogelijk beslissen deze kampen te bombarderen: 'Bij die beslissing moet te allen tijden het oorlogsrecht worden gerespecteerd', benadrukken de onderzoekers.

De beschuldigingen staan in een rapport van 45 pagina's dat vandaag is gepresenteerd in Genève.


De openbare executies zijn gebruikelijke evenementen geworden
Uit rapport Verenigde Naties