Direct naar artikelinhoud

Kou doet effect boycot teniet: tomatenprijs op oud niveau

De prijzen van komkommers, rode paprika's en tomaten zijn de afgelopen week sterk gestegen en teruggekeerd op het normale niveau. Het slechte weer, de belangrijkste oorzaak van de prijsstijging, heeft daarmee de nadelige effecten van de Russische boycot geheel tenietgedaan.

De oogst van Nederlandse tomaten is door het koude weer met 30 procent gedaald.Beeld anp

Telers dreigen door prijsstijging de compensatie van de Europese Unie mis te lopen. Vanaf maandag kan de EU groente opkopen, maar dat is door de hogere prijzen niet meer nodig.

Komkommers, paprika's en tomaten houden niet van koud weer. Nu het een stuk kouder is dan normaal komen er veel minder groenten uit de kassen. De oogst is met liefst 30 procent gereduceerd, is de inschatting van Thijs Jasperse, bestuurslid van P8, de brancheorganisatie van paprikatelers. De gekelderde opbrengst leidt tot schaarste en een flinke prijsstijging. 'Dit effect is veel groter dan de sancties van de Russen.' Door de Russische sancties is de omzet met 4 à 5 procent gekrompen.

Geen overschot
Het DPA, de organisatie van de groente- en fruithandel, herkent de opwaartse trend. 'Sinds vorige week is er geen overschot meer', zegt woordvoerder Wim Rodenburg.

Volgens hem hebben de promotieacties van supermarkten, die 'onze tuinders' een hart onder de riem wilden steken, ook bijgedragen aan de gestegen prijzen. 'Bovendien komen veel Nederlanders terug van vakantie.'

Twitter bericht wordt geladen...

Bij de Greenery, de veiling in Barendrecht, kost een kilo paprika's nu 1,18 euro. Op 8 augustus, een dag nadat de boycot was ingegaan, was dat nog 55 cent. De prijs van een kilo tomaten is van het dieptepunt van 15 cent opgelopen tot 60 cent nu.

Dat lijkt goed nieuws voor de boeren, maar dat is het volgens Jasperse van de paprikatelers niet. 'Een hoge prijs vermenigvuldigd met heel weinig groente, blijft weinig', zegt hij. De opbrengst per vierkante meter blijft laag. Telers van paprika zijn gewend van een vierkante meter 1 kilo per week te oogsten. In deze koude augustusmaand is dat nog maar 500 gram. Kortom: telers hebben er weinig aan, zegt Jasperse. 'De schade is de afgelopen weken al geleden.'

Mosterd na de maaltijd
Door de gestegen prijzen komt de compensatieregeling van de Europese Unie bovendien als mosterd na de maaltijd, zegt Jasperse. De EU kondigde dinsdag aan 125 miljoen euro uit te trekken om groenten op te kopen of niet te laten oogsten. Bij het huidige prijsniveau geldt de regeling niet, terwijl zij nog niet gold toen de boeren de afgelopen weken hun opbrengsten flink zagen dalen.

Het is nog onduidelijk of er voor de schade die de telers eerder hebben geleden alsnog compensatie komt. Volgens Rodenburg van DPA kan de opkoopregeling later weer nodig zijn. 'Voor hetzelfde geld is het volgende week weer mooi weer.'

Een hoge prijs vermenigvuldigd met heel weinig groente, blijft weinig
Thijs Jasperse van P8, brancheorganisatie van paprikatelers