© Belga

Hans Vanaken bezorgt Daknam delirium

Lokeren heeft de heenwedstrijd in de laatste voorronde van de Europa League winnend afgesloten. Op het eigen Daknam werd het 1-0, na een doelpunt van goudhaantje Hans Vanaken. De terugwedstrijd wordt volgende donderdag afgewerkt op Engelse bodem.

Jef Van Hoofstat

Bij Lokeren plaatste trainer Peter Maes de na een knieoperatie heroptredende Junior Dutra in het basiselftal. Hull City-trainer Steve Bruce bracht een B-elftal in stelling. Slechts twee spelers, doelman Allan McGregor en verdediger James Chester, mochten na de competitiewedstrijd tegen QPR opnieuw hun opwachting maken.

Na zes minuten spelen bediende Maynor Figueroa de vrijstaande Yannick Sagbo, maar die kon niet besluiten. Een eerste waarschuwing voor de thuisploeg. Het duurde tot over het halfuur voor Lokeren een antwoord had op het pressievoetbal. Het schot van Nill De Pauw zoefde over. Hull City bleef de meest dominante ploeg, duwde de thuisploeg op eigen helft, maar kwam nog zelden gevaarlijk uit de hoek.

Net na de start van de tweede helft haalde De Pauw meteen gevaarlijk uit. In de 57e minuut klungelde doelman McGregor, duwde het leder in de voeten van Hans Vanaken, die niet aarzelde en meteen de 1-0 binnen knalde. Lokeren nam van dan af het heft volledig in handen en domineerde de match. Dutra besloot over en wat later testte De Pauw nog eens de paraatheid van McGregor. Hull prikte nog even tegen via Liam Rosenoir, Tom Meyler en de ingevallen Tom Ince, maar botste telkens op een sterke thuisdefensie. Lokeren haalde het zo met het kleinste verschil en deed een goede zaak met het oog op de terugmatch van komende donderdag in Hull.

Opmerkelijk:

Lokeren moest in allerijl nog drie extra lichtmasten op tribune 3 laten installeren. Een eis van de UEFA om aan de minimale lichtsterkte van 1.500 lux te komen. Toch was de wedstrijd in België niet te zien op televisie. Bij Lokeren konden ze daar maar matig om lachen.

Ontdek hier de opstellingen van beide ploegen!

Herbeleef de wedstrijd hier van minuut tot minuut!

Belangrijkste fases:

3' - De bezoekers krijgen een vrije trap na fout van Junior Dutra. Hull speelt niet in het vertrouwde oranje maar in het wit en blauw.

6' - De eerste aanval van de Engelsen was bijna raak. Sagbo mocht vrij uithalen en Odoi kon redden op de doellijn. De thuisploeg komt met de schrik vrij.

9' - Nu is het de beurt aan Meyler om doelman Verhulst te testen maar de thuisgoalie is bezig aan een goede reeks.

11' - Davino Verhulst is bij de pinken op een nieuwe poging van Brady. De bezoekers zijn baas in de beginfase. 18' - Aluko gaat aan de haal na balverlies van Koen Persoons en schiet dan op doel. Zijn pegel zoeft een half metertje over. De mannen van Steve Bruce blijven baas in de partij.

21' - Brady dropt de bal in de zestien en vindt Boyd maar opnieuw is doelman Verhulst bij de les om het gevaar te keren.

25' - Remacle zet zich door en laat Figueroa ter plaatse. De kleine winger trapt zijn voorzet over alle hoofden heen.

31' - Na een fout op Dutra mag Remacle een vrije trap nemen. Hij vindt De Pauw maar de middenvelder krijgt de bal niet tussen het kader.

41' - Odoi krijgt een vrije trap tegen na een fout op Meyler. Brady bedient Sagbo maar de spits krijgt de bal niet tussen de doelpalen.

44' - Odoi zet voor en krijgt de bal tot bij Vanaken. De spelverdeler kan zich niet vrij kappen en moet terug tot bij Nils De Pauw. Zo kabbelt de partij rustig verder richting rustsignaal.

49' - De Pauw knalt staalhard op doel en doelman McGregor moet voor het eerst plat in deze wedstrijd. De corner van Remacle levert niets op. Het publiek veert op en schreeuwt de thuisploeg naar voor.

52' - Boyd krijgt de bal voor de rechtervoet maar keilt het leer hoog over het doel van Verhulst. De vlam zit in de pan op Daknam. Het tempo ligt een stuk hoger dan in de eerste helft.

58' - GOAL! Doelman McGregor laat zich de bal knullig afsnoepen door Hans Vanaken en de boomlange middenvelder tikt de 1-0 tegen de netten. Daknam ontploft.

61' - Lokeren ruikt bloed en gaat op zoek naar tweede goal. Nu is het de beurt aan Junior Dutra om uit te halen maar de Braziliaan kan zijn schot niet kadreren. Het leer gaat een metertje over.

65' - Remacle zwiept de bal voor de kooi en doelman McGregor kan maar half bij de bal. De Pauw haalt vernietigend uit en Boyd gooit zich voor de bal. De middenvelder heeft verzorging nodig na zijn interventie.

70' - Na een corner van Hull gaat Odoi aan het rennen op de linkerflank. Hij vindt Remacle maar zijn voorzet wordt afgeblokt.

79' - Hull zet Lokeren nu wel onder druk. Ince mag een corner trappen maar Maguire kan niet besluiten.

84' - Meyler schiet de bal in de tent van Davino Verhulst maar de goalie speelt een prima partij en tikt de bal in corner. De hoekschop levert niets op.

87' - Jelavic krijgt de bal in voet aangespeeld en legt af tot bij Aluko maar de spits doet niets met de assist van de Kroaat.

89' - Chester klimt hoog en knikt het leer naast. Doelman Verhulst zag de bal tijdig komen. Hij trapt het leer opnieuw in het veld.

90+2' - Odoi kopt een voorzet weg voor de neus van Ince. De zoon van Paul Ince komt een fractie te laat om de bal binnen te koppen.

Peter Maes: ‘Had voor dit resultaat getekend’

© BELGA

‘Voor dit resultaat had ik voor de match willen tekenen’, verklaarde Lokeren-trainer Peter Maes donderdag na de 1-0 zege tegen Hull City.

‘Ik ben de mening toegedaan dat we in deze wedstrijd een hoger niveau haalden als vorig jaar tegen Plzen. De eerste twintig minuten toonden we echter te veel respect voor onze tegenstander. Zij legden ons een hoog tempo op, waar we in het begin niet echt een antwoord op hadden. Na die helse eerste twintig minuten zakte de drive wat bij Hull en kwamen wij beter in de match. Onze verdedigers gingen iets hoger spelen, net zoals de gehele ploeg. We namen daardoor de bovenhand. Dit kon omdat wij conditioneel toch wel in orde zijn. Na de 1-0 kregen we zelfs nog enkele mogelijkheden op de 2-0. Ik mag niet ontevreden zijn over het resultaat. Ik verwacht dat wij in het Engelse Hull een warm onthaal gaan krijgen. Maar vanaf vrijdag leggen wij weer de focus op de Belgische competitie. Ons wacht de ontmoeting met Cercle. Ook geen gemakkelijke klus, want wij hebben vandaag een pak energie verbruikt.’

‘Vanaken bloeide in de tweede helft volledig open. Voor de rust had Chester hem echt in de tang. Daarna veranderde hij wat van positie en zo kon hij Chester in de wind zetten. Er heerste vandaag een fantastische sfeer op Daknam. Daar doe je dit allemaal voor. Onze fans waren schitterend en steunden ons enorm.’

Steve Bruce: ‘Wij gaan nog steeds voluit voor de kwalificatie’

© Photo News

‘Wij hebben één fout gemaakt en hebben die duur betaald’, stelde de 53-jarige trainer Steve Bruce van Hull City na de 1-0 nederlaag in Lokeren. ‘Maar volgende week donderdag gaan we op eigen veld nog altijd voluit voor de kwalificatie.’

‘We creëerden drie tot vier grote kansen om op voorsprong te komen. Dat gebeurde echter niet. Integendeel. Lokeren scoorde eenmaal en daar bleef het bij. Het zal dus volgende week een pak beter moeten willen wij verder doorstoten in de Europa League. De tweede helft kwam Lokeren beter in de match en straften zij een fout van doelman McGregor af. Het is jammer zo te moeten verliezen. Het was diezelfde McGregor die nochtans vorige week een strafschop stopte en nu dit. Ik denk niet dat we Lokeren onderschat hebben. Het is ?een goed team. Dat bewezen ze de tweede helft en bovendien win je niet tweemaal in drie jaar tijd op geluk de beker van je land. Wij wisten dat dit een moeilijke klus ging worden en met dit 1-0 eindresultaat wacht ons volgende week een zware opgave. Wij verwachten dan een vol huis in Hull City en we weten wat ons te doen staat.’

Hans Vanaken: ‘1-0 is een heel goede uitgangspositie’

‘Dit is een heel goede uitgangspositie’, reageerde Hans Vanaken donderdag na de 1-0 zege tegen Hull City. Het was Vanaken die in de 58e minuut het Daknamstadion op zijn grondvesten deed daveren door na immens geklungel van doelman McGregor het enige doelpunt van de partij te scoren.

‘Ik weet niet wat de doelman echt probeerde te doen, maar het was getelefoneerd’, aldus Vanaken. ‘De bal knalde eerst iets te ver van mijn voet, maar daarna kon ik hem toch lekker binnen schuiven. Het was wel even schrikken dat hij dat deed. Dit was mijn Europees debuut. Meteen een doelpunt. In de Belgische eerste nationale deed ik dat ook, een goal maken bij mijn debuut. Dit voelt heel fijn, maar die 1-0 is echt wel de verdienste van de gehele ploeg. Wij hebben samen 90 minuten hard gewerkt voor dit resultaat. De terugmatch moeten we op dezelfde manier aanpakken. Hull City zal nog iets meer moeten komen, waardoor de mogelijkheid om tegen te prikken groter wordt. Wij moeten dezelfde mentaliteit tonen en uitgaan van onze eigen mogelijkheden.’

‘Het was misschien ‘maar’ een B-elftal van Hull. Ik weet dat er een paar sterkhouders niet bij waren. Misschien waren ze wel te zeker van hun stuk, maar dat is hen dan zuur opgebroken.’

Killian Overmeire: ‘Mooie Europese avond op Daknam’

© BELGA

‘Het was een mooie Europese avond op Daknam. Gelukkig konden wij deze wedstrijd in ons eigen sfeervolle stadion afwerken”, straalde Lokeren-kapitein Killian Overmeire donderdag na de 1-0 zege tegen Hull City.

‘Onze supporters waren echt fantastisch. Ik ben blij dat wij hen zo een avond hebben kunnen bezorgen. Er staat ons wel nog een moeilijke klus te wachten volgende week. Die 1-0 is een mooie bonus, maar de terugmatch moet ook nog gespeeld worden. Wij hebben wel de nul kunnen houden. Dat geeft ons wat ademruimte.’

‘In het begin van de eerste helft domineerde Hull de wedstrijd, maar daarna trokken wij het laken toch zeker naar ons toe. Het doelpunt van Hans Vanaken was de beloning voor onze inzet. Jammer dat we de voorsprong niet hebben kunnen uitdiepen. Alles was aanwezig in deze match, zeker met de uitbundige fans in de nieuwe tribune. Zij maakten een schitterende avond mee. Ik kan niet ontkennen dat wij in de beginfase van de wedstrijd het spel moesten ondergaan. Hull drukte ons op de eigen helft. In de tweede helft gingen wij uit van onze eigen kracht. Wij bleven rustig en het bracht op. Dit weekend wacht de competitiematch met Cercle, maar nu gaan we toch eerst van dit resultaat genieten.’