© Belga

Club Brugge laat na Grasshoppers helemaal af te maken

Club Brugge heeft de heenwedstrijd in de laatste voorronde van de Europa League met 1-2 gewonnen tegen Grasshoppers Zürich. Michael Lang bracht de thuisploeg al in de achtste minuut op voorsprong, maar Waldemar Sobota en uitblinker Victor Vazquez zetten die scheve situatie al snel recht. Blauw-zwart liet vervolgens na de Zwitsers helemaal uit te tellen, maar toch keren de Bruggelingen met een gunstige uitgangspositie terug naar België. De terugwedstrijd wordt volgende donderdag afgewerkt in het Jan Breydelstadion.

Jef Van Hoofstat

Club kende ei zo na een absolute droomstart, want al na amper 50 seconden penetreerde Victor Vazquez in het Zwitserse strafschopgebied. Grasshopper-doelman Vaso Vasic was geklopt, maar het schot van de Spanjaard spatte uiteen op de paal. In minuut negen verstomde de Brugse aanhang, want via een rush op links kon Michael Lang de bal inschieten. De Brugse rechtsachter Thomas Meunier kon niet anders dan de bal tegen de eigen touwen te deviëren: 1-0 voor de Zwitsers.

Blauwzwart kon zich vier minuten later al herpakken. De voorzet van Nikola Storm kwam tegen de knie van Waldemar Sobota en hobbelde via een Grashopper-verdediger Sanel Jahic in doel: 1-1. Op de counter leverde Meunier één minuut later de assist voor de 1-2. Victor Vaquez was de afwerker van dienst.

Tien minuten na de rust kreeg Nikola Storm een reuzenkans op 1-3. Via een pass van Jesper Jorgensen kwam de jonge Belg alleen voor het Grasshopper-doel, maar Vasic kon hem in extremis van een zeker doelpunt houden. Sobota knalde de rebound maar net over het doelkader. Club Brugge tikte daarna de wedstrijd simpel uit.

Opmerkelijk:

De wedstrijd werd niet afgewerkt in het stadion van Grasshoppers, omdat het Letzigrund-stadion vorige week nog het toneel was van het EK atletiek en nog niet klaar is om alweer een voetbalwedstrijd te ontvangen. Daarom vond de wedstrijd plaats in Sankt Gallen, zo'n 80 kilometer van Zürich.

Ontdek hier de opstellingen van beide ploegen!

Herbeleef de wedstrijd hier van minuut tot minuut!

Belangrijkste fases:

1' - We zijn amper begonnen, maar daar is de eerste kans al! Gelegenheidsaanvaller Vazquez met een knappe actie, maar hij treft met zijn linker de paal.

3' - De eerste tegenprik van Grasshoppers levert meteen doelgevaar op. Met een simpele één-twee is de defensie van Club uit verband gespeeld, maar Dabbur geraakt niet voorbij Ryan.

7' - GOAL! Daar is de achterstand voor Club Brugge. Simons met balverlies op het middenveld, iedereen knijpt naar binnen en op rechts krijgt Lang alle tijd en ruimte. De rechtsachter knalt richting verste paal, en Meunier loopt het leer in eigen doel. Een domper voor blauw-zwart.

12' - GOAL! De bordjes zijn opnieuw in evenwicht! Het is Sobota die een snelle aanval van Club mooi afrondt. De Pool zette de aanval zelf op, Vazquez verlengde tot bij de opgerukte Jorgensen, en Sobota werkt de voorzet mooi af.

14' - GOAL! Op amper enkele minuten tijd heeft Club de score helemaal omgebogen! Het is opnieuw een aanval vanop de rechterkant die tegen de touwen belandt. Deze keer is het Meunier met het overzicht en Vazquez kon niet meer missen: 1-2!

18' - Het eerste geel is voor Grichting. De centrale verdediger gaat wel erg stevig door op Jorgensen.

26' - Perfect aangesneden hoekschop van Vazquez en bijna maakte Ferando zijn tweede Europese doelpunt voor Club, maar Vasic houdt met een ultieme reflex zijn netten schoon.

33' - Mooie ren van Storm, de jonge flankspeler snijdt naar binnen en gaat voor eigen succes. Zijn poging mist alle richting. Op rechts was Soboto nochtans goed meegekomen.

56' - Opeens 2 goede kansen voor Club. Jorgensen wordt diepgestuurd door Vazquez en legt het leer met het hoofd af tot bij Storm, maar de jonkie wordt getorpedeerd door Vasic. De Franse ref ziet er geen strafschop in, tot groot ongenoegen van de Brugse bank. In de herneming komt het leer nog tot bij Sobota. De Pool neemt het leer beheerst op de slof, maar zijn poging gaat over.

59' - Storm heeft er een prima partij opzitten en mag gaan rusten. Refaelov maakt zijn wederoptreden na zijn kleine blessure.

63' - Snelle counter van Club via Sobota. Fernando neemt over, behoudt het overzicht en brengt het leer centraal tot bij Jorgensen. De Deen knalt de bal in een tijd naar doel, maar zijn poging gaat over de kooi van Vasic.

64' - Toch nog eens dreiging van de thuisploeg. Een corner komt in de kleine rechthoek en Salatic neemt de bal ook ineens op de slof, maar zijn poging belandt in de tweede ring.

66' - Grasshoppers voetballen nu naar de eigen spionkop en dat lijkt hen wat te motiveren. De pas ingevallen Tarashaj snijdt net voor de zestien naar binnen en kruist zijn schot, maar Ryan gaat goed plat.

67' - Vazquez pakt ook uit met een afstandschot, maar meer dan een corner houdt Club er niet aan over. De daaropvolgende hoekschop zorgt voor wat geharrewar in de zestien van de thuisploeg, maar niemand kan zijn voet tegen de bal zetten.

75' - Matthew Ryan speelt de met spionkop van Grasshoppers in zijn rug, en dat heeft hij geweten. De Australiër krijgt allerlei aanstekers naar zijn hoofd geslingerd.

79' - Het blijft opletten achterin bij Club. Dabbur steekt het leer in de zestien tot bij Lang, maar de rechtsachter mist zijn controle.

87' - Lestienne met een prima steekpass in de zestien van Grasshoppers. Meunier is het snelste op de bal, maar stift het leer in het zijnet.

91' - Soboto kopt het leer door tot bij Lestienne, en die vuurt meteen op doel met zijn mindere rechter, maar mist richting. Afleggen was een betere optie geweest.

93' - Vadis wordt diepgestuurd en de invaller behoudt het overzicht en ziet Lestienne op links lopen. De flankspeler krijgt het leer en kan alleen op Vasic afgaan, maar die pakt uit met een prima redding. Opnieuw geen 1-3.