© Twitter

© EPA

thumbnail: null

EUROPA LEAGUE. PSV boos op UEFA om 'minuut' stilte, Tottenham wint in extremis

PSV is 'zeer teleurgesteld in de wijze waarop donderdag invulling is gegeven aan de minuut stilte' voorafgaand aan het Europa League duel van de Eindhovenaren tegen het Wit-Russische Shakhtor Soligorsk. Dat meldde de Nederlandse club donderdag op Twitter.

jvh

Het eerbetoon aan de woensdag op 55-jarige leeftijd overleden voormalige PSV-perschef Pedro Salazar-Hewitt duurde geen minuut, maar slechts een seconde of tien. Toen vond de Roemeense scheidsrechter Christian Balaj het al tijd worden om te gaan voetballen.

PSV-aanvoerder Georginio Wijnaldum en diverse andere spelers protesteerden direct bij de scheidsrechter en het publiek liet een striemend fluitconcert horen. PSV, dat de wedstrijd met 1-0 won, zal het incident melden bij de Europese voetbalfederatie UEFA.

Vertonghen en Tottenham winnen in extremis op Cyprus

De Engelse Premier League-club Tottenham Hotspur moest donderdagavond aan de bak tegen het Cypriotische AEL Limassol, voor de laatste voorronde van de Europa League. De Engelsen, met Jan Vertonghen in de basis en Moussa Dembélé en Nacer Chadli op de bank, wonnen de partij nipt met 1-2. Volgende week volgt de terugmatch in Londen.

Na veertien minuten was het Limassol dat op voorsprong kwam dankzij Adrian Sardinero. Jan Vertonghen en co konden die achterstand pas in het slot van de wedstrijd ongedaan maken. Erik Lamela, in de zomer van 2013 voor 30 miljoen euro overgenomen van het Italiaanse AS Roma, bleek de sleutel in handen te hebben om de Cypriotische defensie open te wrikken. Hij gaf twee assists, na een invalbeurt in minuut 72. Twee minuten nadat hij op het veld was gekomen zette hij zijn ploegmaat Roberto Soldado op weg naar de gelijkmaker. Zes minuten later leidde hij Harry Kane naar de 1-2.

Vertonghen mocht van trainer Mauricio Pochettino de volledige partij uitspelen in het hart van de defensie. Zijn collega-Rode Duivels Nacer Chadli (59e) en Moussa Dembélé (66e) moesten zich tevreden stellen met invalbeurten.

De terugwedstrijd op White Heart Lane wordt volgende week donderdag gespeeld.

Thorgan Hazard wint met Borussia Mönchengladbach in Sarajevo

Thorgan Hazard heeft donderdag met het Duitse Borussia Mönchengladbach een 2-3 zege geboekt bij het Bosnische Sarajevo in een heenwedstrijd van de play-offs om deelname aan de Europa League. Hazard mocht acht minuten voor tijd invallen. De eindstand stond toen al op het bord.