Direct naar artikelinhoud

Minister van Justitie VS moet rust brengen in Ferguson

Minister van Justitie Eric Holder.

De Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder is aangekomen in Ferguson, de door rellen geplaagde voorstad van St. Louis. Hij verzekerde de lokale gemeenschap dat er een diepgaand onderzoek komt naar de dood van Michael Brown, de zwarte jongen die elf dagen geleden werd doodgeschoten door een blanke politieman.

Holder was door de Amerikaanse president Barack Obama gevraagd om de gemoederen in Ferguson te bedaren. Holder riep de hulp van de lokale bevolking in bij het herstellen van de rust. Hij vroeg aan inwoners 'om de ordediensten te helpen in hun strijd tegen plunderaars, vandalen en degenen die chaos willen zaaien en de situatie enkel willen verergeren.'

Holder, de eerste Amerikaanse Minister van Justitie van Afro-Amerikaanse afkomst, beloofde ervaren federale agenten en procureurs op de zaak te zetten en verzekerde de lokale gezagsdragers en inwoners een 'eerlijk, onafhankelijk en onverzettelijk' onderzoek naar de omstandigheden van de dood van de 18-jarige Brown, die in de Verenigde Staten een nationaal debat heeft uitgelokt over rassengelijkheid en de rol van de politie.

Holder ontmoet woensdagavond in Ferguson ook de familie van Brown en onderzoekers van inlichtingendienst FBI. Een grand jury is ondertussen achter gesloten deuren begonnen met het bestuderen van het dossier. De jury moet beslissen of de politieman in kwestie vervolgd zal worden. Die beslissing kan tot midden oktober op zich laten wachten.

Minister van Justitie VS moet rust brengen in Ferguson
Minister van Justitie VS moet rust brengen in Ferguson

Lees ook

Geselecteerd door de redactie