Direct naar artikelinhoud

VS deden mislukte reddingspoging Foley

James Foley op een foto uit 2011.

De Verenigde Staten hebben eerder deze zomer geprobeerd om journalist James Foley en een aantal andere gegijzelde Amerikanen uit de handen van de Islamitische Staat (IS) in Syrië te redden. De reddingsoperatie mislukte, omdat de gegijzelden niet op de plek werden aangetroffen waar Amerikaanse commando's ze verwachtten.

Tientallen commando's werden op afgelegen plekken in Syrië gedropt. President Barack Obama had opdracht gegeven voor de 'complexe" reddingsactie nadat de inlichtingendiensten aanwijzingen hadden waar de gijzelaars waren.

Een speciale eenheid van het Amerikaanse leger raakte vervolgens in een vuurgevecht met vijandelijke strijders verwikkeld. Daarbij raakte één Amerikaanse soldaat gewond. Bij de mislukte reddingsoperatie kwamen geen soldaten om het leven, schrijft The New York Times.

Wanneer de reddingsmissie precies heeft plaatsgevonden, is niet bekend gemaakt. Ook de precieze locatie is niet vrijgegeven. Wel wilde het Pentagon kwijt dat de operatie waarschijnlijk eerder aan het licht was gekomen, als hij in een dichtbevolkt gebied was uitgevoerd.

Video
Dinsdag publiceerden de extremisten een video waarin te zien is hoe de journalist James Foley werd onthoofd. Strijders van IS dreigden een tweede Amerikaan om te brengen als de aanvallen werden doorgezet.

'De wereld is geschokt door deze gebeurtenissen. Er is geen plaats voor een groep als IS in de 21ste eeuw', zei de Amerikaanse president Barack Obama in een reactie.

James Wright Foley.
Een still uit de video waarin te zien is hoe Foley wordt geëxecuteerd.