Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Femke Heemskerk wint zilveren medaille bij EK zwemmen

Femke Heemskerk na haar zilveren race bij de 100 meter vrije slag van het EK zwemmen. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Femke Heemskerk heeft op het EK zwemmen in Berlijn zilver gewonnen op de 100 meter vrije slag. Met haar tijd van 53,64 seconden moest ze alleen de Zweedse Sarah Sjöström voor laten gaan. Sjöström was bijna een seconde sneller (52,67) dan Heemskerk.

Michelle Coleman (53,75) won het brons en was de tweede Zweedse die het podium mocht betreden.

Heemskerk had zich als snelste geplaatst voor de finale. Daarin werd duidelijk dat Sjöström zich in de halve eindstrijd had ingehouden. De Zweedse was een klasse apart en won de race in een nieuw Europees record. Heemskerk bleef als enige binnen een seconde van de winnares.

Met haar zilveren plak zorgt Heemskerk voor de eerste individuele Nederlandse medaille op de langebaan. Eerder werd al wel twee keer zilver gepakt bij de estafette.

Andere Nederlanders vallen buiten de prijzen

Sebastiaan Verschuren slaagde er niet in een medaille te pakken op de 200 meter vrije slag. De 25-jarige Amsterdammer bleef steken op de zesde plaats. Ook Moniek Nijhuis viel buiten de prijzen. De Twentse werd vijfde op de 100 meter schoolslag.

Wendy van der Zanden mag donderdag een gooi doen naar eremetaal. Ze ging met een tijd van 2.13,25 minuten als zesde door naar de finale op de 200 meter wisselslag.

Jesse Puts zorgde voor een verrassing door de finale op de 50 meter rugslag te halen. Het jonge talent zwom met 25,07 seconden de vierde tijd. Bastiaan Lijesen kwam met 25,51 ruimschoots tekort.