Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Verbod op risicodemonstraties in alle woonwijken Den Haag

Demonstranten tijdens de 'Mars van de vrijheid' tegen moslimradicalen en anti-semitisme.
Demonstranten tijdens de 'Mars van de vrijheid' tegen moslimradicalen en anti-semitisme. Foto ANP/Bart Maat

In geen enkele woonwijk van Den Haag mogen de komende twee maanden ‘risicodemonstraties’ worden gehouden. Dat schrijft burgemeester Jozias van Aartsen vandaag in een brief aan de gemeenteraad.

Het verbod geldt voor betogingen waarbij gevreesd wordt voor ongeregeldheden, zo meldt Novum. In dat geval komt er een beperking en wordt de demonstratie verplaatst naar een locatie die daar wel voor geschikt is.

Bij het bepalen van of een demonstratie wel of geen risico vormt, wordt onder andere gekeken naar de kans op ‘vermenging van groepen’, waardoor er confrontaties kunnen ontstaan. Ook de veiligheid van inwoners en actievoerders dient te worden gewaarborgd.

Het afsluiten van een complete wijk of een deel daarvan door demonstranten kan niet op goedkeuring rekenen van Van Aartsen: .

“Er is er maar één de baas op straat: dat is de politie.”

Vorige week werd al een demonstratieverbod ingesteld voor de Schilderswijk nadat een betoging tegen Islamitische Staat was geëscaleerd.