De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 10 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Venus Williams ziet
af van rondedans
na triomf op zus

door Jon Visbeen

   
 

NEW YORK - Blij, ja. Zielsblij. Maar de echte vreugdesprongen, zoals zij die ten tonele had gevoerd op Wimbledon bleven uit. Logisch ook, als je net je zuster voor 23.000 toeschouwers en miljoenen tv-kijkers een pak rammel hebt gegeven. Venus Williams omhelsde Serena Williams, maar een rondedans bleef uit. Daarvoor was het krachtsverschil in het familie-onderonsje te groot geweest.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 24kb)
Venus Williams en haar zusje Serena (links). (Foto: EPA)
'Big sister is beating you'. Alleen na afloop van de met spanning tegemoet geziene US Open-finale toonde Venus Williams medelijden met haar jongere zus Serena. "Ik houd van haar. Het liefst zie ik haar altijd winnen", uitte Venus haar warme gevoelens voor haar zusje. Zo van: ik heb je pijn gedaan, maar je bent toch mijn liefste zus. In het volgepakte Arthur Ashe Stadium was daar echter weinig van te merken geweest. Via een koele en professionele 6-2, 6-4-zege prolongeerde Venus Williams, 21, de open Amerikaanse titel, waarvan haar vader niet live getuige was. Hij prefereerde een vroege terugreis naar Palm Beach Gardens in Florida waar hij het gevecht in rustiger vaarwater op de tv wilde zien.

De zussen Williams hebben in belangrijke mate bijgedragen aan de popularisering van de sport, vooral onder het zwarte deel van de Amerikaanse bevolking. Bovenal hebben ze tennis een nieuwe dimensie gegeven. Een dimensie, die aan bij voorbeeld Martina Hingis is voorbijgegaan. Hoe pa Williams zijn dochters ook heeft afgebeuld, hij heeft ze de laatste drie jaar op het hart gedrukt, dat ze ook van het leven moeten genieten. "Wanneer je week in, week uit toernooien over de hele wereld afstroopt, raak je snel verzadigd. Kies de belangrijkste", hield hij zijn kroost voor. Dat advies volgden Venus en Serena (de winnaressen van de US Open in respectievelijk 2000 en 1999) op, waarbij vermeld dient te worden, dat ook tendinitis-achtige blessures het daverende duo geregeld aan de kant hield. Maar als zij op de baan staan, stralen ze spelvreugde uit en hoe graag Martina Hingis de kaakspieren ook aantrekt, de lach komt over als die van een zuurpruim.

De kolderieke situatie doet zich mede door de 'buitenbaanse' activiteiten van Williams en co voor, dat de beste tennisvrouw ter wereld (Venus Williams) niet hoger staat genoteerd dan de vierde positie op de wereldranglijst. En dat terwijl zij zowel dit seizoen als vorig jaar Wimbledon en de US Open naar haar hand zette. Voor de insiders is zij ook al enige tijd onbetwist de beste, hoewel Jennifer Capriati met twee grandslamtitels (Australian Open en Roland Garros) dicht in de buurt komt.

Qua kracht en fysieke conditie hebben Venus en Serena het vrouwentennis van een nieuwe impuls voorzien. De rest moet volgen en wanneer dat niet gebeurt (Hingis) ontstaat een gapende kloof. Pa Williams constateerde dat, vlak voordat hij het vliegtuig instapte, ook. "Ze moet gewoon met haar moeder (Melanie Molitor, red.) blijven werken, maar sommige dingen een beetje anders doen. 'The kid can play tennis'."

Ach, nu de Williams-show compleet was, wilde hij links en rechts wel complimenten uitdelen. Uit niets bleek tijdens de wedstrijd, dat pa van tevoren had uitgemaakt wie van de twee de titel en de bijbehorende 850.000 dollar voor zich mocht opeisen. Hetgeen over eerdere onderlinge duels weleens is gesuggereerd. In de ongelijke strijd zaterdagavond (Amerikaanse tijd) was daar evenwel niets van te merken. Serena begon fel en joeg haar zus op tempo naar de hoeken. Alleen ontbrak daarbij te vaak de precisie, hetgeen leidde tot niet minder dan 36 afzwaaiers. Binnen een mum van tijd stond de 6-2 op het immense scorebord en op het moment, dat Venus naar 2-0 opstoomde werd voor een regelrechte 'zustermoord' gevreesd. Serena herstelde zich evenwel, brak terug en zat weer in de wedstrijd, die moeder Oracene op de tribunes, en met haar onder anderen Diana Ross, met gemengde gevoelens volgde. Ze bleef klappen, was het niet voor Venus dan wel voor Serena. Een vreemde gewaarwording voor de familie, maar ook voor de zusjes, die, hoewel elk hun weg gaand, van jongs af aan alles samen hebben gedaan. De 'spierbundel' kreeg het publiek op haar hand. Serena vocht voor wat ze waard was. Tot 4-4 hield zij gelijke tred met Venus, maar twee dubbele fouten leidden in de negende game haar ondergang in. De beste had gewonnen, maar van een historisch duel was geen sprake geweest.

Het enige verwijt, dat je Venus en Serena Williams op tennistechnisch gebied nog zou kunnen maken is slordigheid en desinteresse. Maar de US Open 2001 heeft aangetoond, dat zij zich dat kennelijk kunnen permitteren. De rest van het veld zuchtte twee weken lang onder de gesel van een uniek duo, dat zijn weerga in de wereldwijde topsport niet kent.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 10 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.