Burgemeester zet licht op groen voor eerste gedetineerden

Christian Brotcorne. © EdA

De plaatsvervangende burgemeester van Leuze-en-Hainaut, Christian Brotcorne (cdH), heeft vrijdag het licht op groen gezet om maandagochtend de eerste gedetineerden te ontvangen in de nieuwe gevangenis in de periferie van de stad.

sdv

Brotcorne zegt dat hij schriftelijke garanties heeft gekregen van de federale overheid rond veiligheid en communicatie. Afgelopen dinsdag wou hij nog de komst van de zeven eerste gevangenen verbieden.

Aan het akkoord ging een partijtje armworstelen met de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie vooraf. Een eerste punt van discussie was het aantal effectieven van de politiezone. De zone blijft onder de zogenaamde KUL-norm, die bepaalt hoeveel agenten nodig zijn voor de goede werking van de zone. Maar de zone krijgt nu wel een krediet van 50.000 euro per jaar voor nieuwe aanwervingen. De burgemeester kreeg ook de garantie dat een uurkrediet van 4.500 euro toegekend wordt, goed voor 3 federale politieagenten, voor gevangenisspecifieke taken. Ook worden 15 veiligheidsagenten aangesteld speciaal voor het transport van gevangenen.

Daarnaast kreeg de gemeente garanties rond het Astrid-communicatienetwerk. In afwachting van een Astrid-mast in de gevangenis, die binnen de vijf à twaalf maanden klaar moet zijn, zal een tijdelijk systeem geïnstalleerd en getest worden. Vanaf dinsdag is de communicatie binnen en buiten de gevangenis gegarandeerd.

Een nieuwe evaluatie staat op 22 augustus op de agenda.