Bart De Wever© BELGA

De Wever: “Ridicuul om joodse gemeenschap in Antwerpen te viseren”

Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever betreurt vrijdag in een mededeling dat “de laatste weken het aantal antisemitische incidenten is toegenomen” in ons land. De Wever verwijst onder meer naar het nieuws dat een arts van de wachtdienst woensdag zou geweigerd hebben een joodse Antwerpse vrouw te behandelen.

De Wever roept op om eventuele verontwaardiging over het lopende conflict in de Gazastrook niet te gebruiken om gemeenschappen in ons land tegen elkaar op te zetten en stelt dat hij er alvast samen met zijn Antwerpse politiediensten “nauwgezet en ten strengste op zal toezien dat alle gemeenschappen in mijn stad in vrede en zonder angst kunnen leven”.

Sereniteit bewaren

De Wever veroordeelt in zijn reactie elke vorm van racisme of antisemitisme en vraagt om de sereniteit te bewaren. “We zijn allemaal aangegrepen door de gebeurtenissen in het Midden-Oosten en we willen allemaal dat er zo snel mogelijk vrede komt”, stelt hij. “Maar het is belangrijk dat we steeds de gave des onderscheid bewaren en klaar het verschil zien tussen de situatie hier en in het Midden-Oosten.”

Volgens de Antwerpse burgervader is het “vanuit intellectueel en menselijk oogpunt volstrekt ridicuul om de joodse gemeenschap in ons land verantwoordelijk te stellen voor het oorlogsgeweld in het Midden-Oosten, net zoals het volstrekt ridicuul is de moslimgemeenschap verantwoordelijk te stellen voor terreurdaden gepleegd door fundamentalisten”.

Arts weigert hulp aan Joodse patiënte: “Stuur ze naar Gaza”

© Photo News

Een 90-jarige vrouw uit Antwerpen zou woensdagavond van een arts te horen hebben gekregen dat hij haar niet wilde helpen omdat ze Joods is. Dat schrijft Joods Actueel. De FOD Volksgezondheid bevestigt dat er een klacht is ingediend.

De bejaarde dame liep woensdagavond een ribfractuur op, waarna haar zoon naar de wachtdienst van geneesheren belde om medische hulp te vragen. De arts die de telefoon opnam zou gezegd hebben dat hij weigerde naar de vrouw toe te komen. “Stuur ze maar voor enkele uren naar Gaza, dan zal ze geen pijn meer voelen”, zou hij eraan toegevoegd hebben in een tweede telefoongesprek. De zoon contacteerde daarop Antwerps districtsraadslid Samuel Markowitz (Open Vld), een vriend van de familie, die op zijn beurt de arts in kwestie opbelde.

“Ik heb die man de kans gegeven zijn kant van het verhaal te vertellen en zijn woorden in te trekken, maar dat laatste weigerde hij”, stelt Markowitz, die bovendien zegt over een opname van zijn gesprek met de arts te beschikken. “Ik kon haast niet geloven wat ik hoorde en heb nadien aan de familie gezegd dat ze zeker een klacht moeten indienen. Zelf zal ik volop meewerken aan een eventueel onderzoek.”

De FOD Volksgezondheid bevestigt donderdag dat er een soortgelijke klacht werd ingediend en dat ze die zal doorspelen aan de Orde van geneesheren en aan het Antwerpse parket. Verder wil Volksgezondheid voorlopig geen commentaar kwijt over de zaak.

“Neutraal en veilig”

Het bestuur van de Huisartsenvereniging Antwerpen Centrum (HAVAC) laat intussen in een mededeling weten het incident ten te zeerste betreuren en verklaart dat “de wachtdienst een plek moet zijn die neutraal is en waar iedereen zich veilig kan voelen”.

HAVAC stelt verdere stappen te zullen ondernemen en in eerste instantie aan de arts te zullen vragen om excuses aan te bieden aan de betrokken patiënte. “Het kan niet getolereerd worden dat een arts, tijdens het uitvoeren van zijn of haar ambt, uitspraken of verwijzingen doet die niets te maken hebben met het medische handelen op zich”, klinkt het nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER