Bart De Wever: ‘Ik zal nauwgezet toezien op vrede in mijn stad’

Bart De Wever© BELGA

‘Iedereen heeft het recht op een eigen mening, maar niemand heeft het recht om mensen uit te sluiten op basis van feiten die zich duizenden kilometers verder voordoen.’ Dat zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) in een reactie op het nieuws dat een Antwerpse arts geweigerd heeft een joodse vrouw te behandelen.

evg

‘Ga maar naar Gaza, dan is de pijn zo voorbij.’ Dat heeft een Antwerpse arts gezegd tegen een 90-jarige joodse vrouw die een ribfractuur had opgelopen. De federale overheidsdienst Volkgezondheid in het parket van Antwerpen hebben een klacht ontvangen over de zaak.

De Wever veroordeelt elke vorm van racisme of antisemitisme, zo laat hij weten. ’We zijn allemaal aangegrepen door de gebeurtenissen in het Midden-Oosten en we willen allemaal dat er zo snel mogelijk vrede komt. Maar het is belangrijk dat we steeds de gave des onderscheid bewaren en klaar het verschil zien tussen de situatie hier en in het Midden-Oosten.’

Zo niet, aldus De Wever, geven we onze menselijkheid op. De Wever laat ook weten dat hij samen met zijn politiediensten nauwgezet zal toezien dat alle gemeenschappen in Antwerpen in vrede kunnen leven. ‘Wie het nodig acht het conflict in het Midden-Oosten in onze straten te importeren, zal daar de gevolgen van ondervinden.’ Een verwijzing naar een recente anti-Joodse betoging in Antwerpen, waar leuzen als ‘dood aan Joden’ zouden geroepen zijn.

De arts bood gisteren zijn excuses aan: ‘Ik weet dat ik met mijn uitlating over de schreef ben gegaan en zit ermee in mijn maag.’