Direct naar artikelinhoud
Update

Israël en Hamas beschuldigen elkaar nu al van schenden bestand

De tijdelijke wapenstilstand die Israël en Hamas gisteravond overeenkwamen, is vanmorgen om 7.00 uur Nederlandse tijd ingegaan. Het bestand moet zeker drie dagen gaan duren. Delegaties van beide partijen gaan daarnaast in de Egyptische hoofdstad Caïro onderhandelen over een permanent staakt-het-vuren.

Een Palestijns meisje bij tenten bij het Shifa-ziekenhuis in Gaza Stad, nadat zij haar huis ontvlucht is wegens Israëlische luchtaanvallen.

De vraag is of het staakt-het-vuren stand zal houden. Beide partijen hebben elkaar vanochtend beschuldigd van het schenden van het bestand. Volgens Palestijne bronnen zouden na 07.00 uur nog zeker vier Palestijnen zijn gedood door Israëlisch tankvuur ten oosten van Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Het Israëlische leger laat weten het incident te onderzoeken. Israëlische media meldden dat volgens militairen de beschietingen een reactie waren op schendingen van het bestand door Hamas.

Vanmorgen, vlak voor het ingaan van de wapenstilstand, zijn nog zeker zeventien Palestijnen gedood door Israëlisch tankgeschut in Khan Younès, in het zuiden van de Gazastrook. Dat heeft de woordvoerder van de lokale hulpdiensten bevestigd. Gisteravond kwamen ook vijf Israëlische militairen om door een mortierinslag aan de grens, meldde het leger.

Door het bestand moeten hulpverleners zonder risico hun werk kunnen doen in Gaza. Ook krijgt de bevolking van het conflictgebied de kans de doden te begraven, gewonden te verzorgen en geslonken voedselvoorraden aan te vullen. 'Uitgebleven reparaties aan essentiële infrastructuur op het gebied van water en energie kunnen ook worden uitgevoerd', schreven de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry en VN-baas Ban gisteravond in een gezamenlijke verklaring.

'Pauze vol mogelijkheden'
Volgens Kerry is het staakt-het-vuren een 'pauze vol mogelijkheden', maar alleen als beide kanten hun best doen het met elkaar eens te worden. De Verenigde Staten zullen een kleine delegatie naar Caïro sturen om aan de vredesgesprekken deel te nemen.

Er zal tijdens de onderhandelingen in Caïro niet direct met Hamas worden gesproken, zei een Amerikaans hoge functionaris tegen persbureau Reuters. Het doel van de gesprekken is het bereiken van een duurzaam bestand tussen Israël en Hamas. De Egyptische regering zou dienen als tussenpersoon.

John Kerry
Schade na een raketinslag in Kiryat Gat, Israël

Grondtroepen blijven
De Palestijnse delegatie bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende groepen, waaronder Hamas, het gematigde Fatah en de Islamitische Jihad, meldden Palestijnse bronnen. President Mahmoud Abbas zou volgens de Amerikaanse functionaris niet naar Caïro afreizen. Tijdens het bestand zal Israël zijn grondtroepen niet terughalen uit de Gazastrook.

Hamas liet gisteravond weten zich te gaan houden aan het bestand. 'Met het oog op de situatie waar onze mensen zich in bevinden, hebben de verzetsgroepen ingestemd met een 72 uur durende humanitaire en gemeenschappelijke rustperiode', zei een woordvoerder van de militante beweging. Alle Palestijnse facties zouden de wapenstilstand steunen.

Israël begon op 8 juli met bombardementen op de Gazastrook. Op 17 juli zette het leger een grondoffensief in. Ruim 1400 Palestijnen hebben inmiddels het leven verloren, aldus Palestijnse bronnen. Naast de doden vielen bijna 7000 gewonden. Aan Israëlische kant kwamen circa 60 personen om, vrijwel allen militairen.

Israël en Hamas beschuldigen elkaar nu al van schenden bestand
Een demonstrant gisteren in Madrid.