Direct naar artikelinhoud

Joodse vrouw uit Amsterdam mishandeld om Israëlische vlag

Een Joodse vrouw uit Amsterdam-Oost is deze week door enkele onbekenden ernstig mishandeld. Aanleiding was de Israëlische vlag die de vrouw aan haar balkon had gehangen, bevestigde de politie berichtgeving hierover op de lokale zender AT5.

De jonge vrouw werd geslagen in haar maag en gezicht. Ze liep een zware hersenschudding, gekneusde ribben en verwondingen in haar gezicht op.

Ook werd er een brandende fakkel naar haar gegooid en werd ze uitgemaakt voor 'kankerjood'. Het slachtoffer wist aan haar belagers te ontkomen door een spuitbus rode verf te gebruiken. Die had ze in haar tas na eerdere bedreigingen. De politie beveiligt de vrouw en roept getuigen op zich te melden.

Burgemeester Eberhard van der Laan noemt de mishandeling zeer ernstig. 'De politie zit hier bovenop, en terecht. Het zou onverteerbaar zijn als mensen in onze stad zulk gedrag vertonen en ermee wegkomen", reageerde de burgemeester. Hij roept mensen op zich bij de politie te melden als zij iets hebben gezien van het voorval.

Kamervragen
De Tweede Kamerleden Klaas Dijkhoff (VVD) en Joram van Klaveren (Groep Bontes/Van Klaveren) hebben vragen over de kwestie gesteld aan het kabinet. 'Kamervragen met een trieste aanleiding', aldus Dijkhoff. 'Joodse mishandeld om vlag. Kan niet', twitterde hij.

Ahmed Marcouch (PvdA) noemde het incident 'afschuwelijk' en Elbert Dijkgraaf (SGP) stelde: 'Onvoorstelbaar hoeveel Jodenhaat er vrijkomt deze dagen. Triest, schokkend en nog meer reden antisemitisme hard tegen te gaan'. Van Klaveren spreekt in zijn vragen van 'schrikbarende ontwikkelingen van de afgelopen periode' die escaleren.