Direct naar artikelinhoud

Amsterdammer opgepakt om banden met maffia

Een 46-jarige Amsterdammer is gisteren opgepakt op verdenking van samenwerking met de maffia. Het betreft de Italiaanse restauranthouder Marc B. Hij maakt zich volgens de Italiaanse politie schuldig aan het leveren van cocaïne aan de beruchte 'Ndrangheta.

en
De Italiaanse politie arresteert een man die banden zou hebben met de 'Ndrangheta, februari 2014.Beeld anp

B. stond internationaal gesignaleerd. Zijn arrestatie maakt deel uit van een grote actie tegen de maffia waarbij vijftien anderen zijn opgepakt in Duitsland en Italië. Volgens de Italiaanse politie runde de uit Rome afkomstige B. in Amsterdam naast het restaurant Casa di David ook een lucratieve handel in verdovende middelen.

Mafiosi van de Cacciola-clan uit het Zuid-Italiaanse Rosarno kwamen de afgelopen jaren naar hem toe om drugs te halen, huurden daarna een auto en reden via Düsseldorf naar Calabrië om de middelen in Italië te verhandelen.

Onder de zestien verdachten die zijn opgepakt, zijn zes vrouwen. Het is niet de eerste keer dat leden van de 'Ndrangheta zich buiten Italië laten zien. De Calabrese maffiaorganisatie wordt beschouwd als de machtigste criminele organisatie van Europa. Mede door hun aandeel in de internationale drugshandel wordt hun jaaromzet geschat op 53 miljard euro.

Volgens een zegsman van het Openbaar Ministerie wordt B. vandaag voorgeleid aan de officier van justitie. 'Waarschijnlijk komt hij daarna in overleveringsdetentie. De bedoeling is dat hij naar Italië gaat, maar zo'n procedure kan maanden duren.'

Onzin
B.'s partner wist gisteravond nog niet waarvan haar vriend wordt verdacht. Hij zou lang geleden ook al eens zijn opgepakt. 'Toen beschuldigden ze hem ervan wapenhandelaar en drugsdealer te zijn, maar stond hij na drie dagen weer op straat. We doen niet aan drugs, we doen niet aan wapens. Het is allemaal onzin.' Volgens het arrestatiebevel is hij in 2000 opgepakt voor het leveren van 5.010 xtc-pillen en 1.995 gram cocaïne.

Ze is ervan overtuigd dat haar geliefde ook nu weer snel thuiskomt. B. leeft volgens haar voor zijn restaurant, een familiebedrijf. Hij is voor een kwart eigenaar. 'Hij praat er met veel Italianen over van alles en nog wat. Ik weet niet of dat maffialeden zijn, ik kan het me niet voorstellen. Marc is geen lieverdje, maar ik weet honderd procent zeker dat hij hier niet aan meedoet.'

De Italiaanse politie denkt daar anders over. Ze kwamen B. op het spoor na een getuigenverklaring van de weduwe van een maffiosi van de Cacciolaclan. De Cacciola-familie zou haar de schuld hebben gegeven van de zelfmoord van haar man, sloot haar op en mishandelde haar. Ze ontsnapte en probeerde zelfmoord te plegen, maar werd gered door haar broer. Die verdween daarna op mysterieuze wijze. Toen ze de kans kreeg, stapte ze naar de politie. Met nu dus 16 arrestaties als gevolg.

Vorig jaar arresteerde de Nederlandse politie in samenwerking met de Italianen de 39-jarige maffioso Francesco Nirta, die in eigen land op de lijst van tien gevaarlijkste voortvluchtige criminelen stond. Hij huurde een appartement in Nieuwegein.

We doen niet aan drugs, we doen niet aan wapens. Het is allemaal onzin
De partner van Marc B.