Direct naar artikelinhoud

Onderzoekers willen vaccin ebola op mensen testen

Voorzorgsmaatregelen in een opvangcentrum in Liberia

Wetenschappers in de Verenigde Staten willen een experimenteel vaccin tegen ebola op mensen gaan testen. Dat liet de Amerikaanse overheidsinstelling National Institutes of Health weten. Eerdere testen op apen zouden bemoedigende resultaten hebben opgeleverd.

Er bestaat nog geen geneesmiddel tegen de extreem gevaarlijke ziekte, die voor 60 tot 90 procent van de mensen die ermee besmet raakt een dodelijke afloop heeft. De wetenschappers willen het vaccin tegen ebola mogelijk al in september gaan testen.

In West-Afrika vielen sinds de meest recente uitbraak van ebola al meer dan 700 doden. Ook twee Amerikaanse hulpverleners in Liberia zijn ziek geworden. Zeker één van hen wordt teruggevlogen naar de VS en opgenomen in een universiteitsziekenhuis in Atlanta, lieten ziekenhuismedewerkers weten.

CNN berichtte op gezag van een anonieme bron dat beide zieke hulpverleners worden teruggevlogen. Het is voor zover bekend de eerste keer dat ebolapatiënten worden behandeld in de VS.

Maatregelen
Verschillende landen, waaronder Liberia en Sierra Leone, hebben extra maatregelen genomen om de uitbraak in te perken. Liberia voert extra controles uit bij de grenzen en sloot scholen. Sierra Leone riep een gezondheidsnoodtoestand uit.

Scholen in Liberia zijn gesloten om kinderen tegen besmetting te beschermen